Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 09. 14.

Dicsőitsd Istent! Imádkozz, és emelt fel a kereszted! (képek, videók)

2017. 09. 14.

A Közel-Keleten keresztény közösségek ma tartják Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét. 

A Szent kereszt ünnep a Gregorián naptár szerint szeptember 14.-ére esik. Ezen a napon találták meg Jézus Krisztus keresztjét.

Jézus Krisztus halála és feltámadása után, a Szent Kereszt sokáig elvolt rejtve a keresztényeket üldöző zsidók elől, akik még csirájában megakarták semmisíteni a fiatal keresztény közösségeket és azok szent ereklyéit.

A Szent Kereszt sokáig egy kis domb alá volt rejtve. 135-ben Hadriánusz császár Róma védelmére egy templomot építettet a dom tetejére.

A Szent Keresztet csak 326-ban találták meg. Szent Ilona a Nagy Konstantin császár édesanyja kérésére a bizánci császár 3000 katonát küldött Jeruzsálembe, hogy megkeressék a Szent Keresztet. A katonák abban egyeztek meg amelyikük megtalálja a dombot ami alatt a kereszt van az tüzet gyújt ezzel jelt adva a többieknek, hogy előkerül a háromszáz éve elrejtett ereklye.

Azóta a közel-keleti keresztény közösségek minden szeptember 14.-én körmenetet tartanak, és az este tüzet gyújtanak a közeli magaslatokon, megemlékezve a Szent Kereszt előkerülésére.

Ekképpen cselekednek a szíriai arámi falu Maloula lakosai is, akik 1700 éve minden évben összegyűlnek a falu közepén Istent dicsőítve imádkoznak és magadba emelik a keresztjüket, majd  felmennek a Qalamun hegységre és hatalmas tüzet gyújtanak és kereszteket állítanak.

Videófelvétel a maloulai körmenetről:

Dicsőitsd Istent! Imádkozz, és emelt fel a kereszted! 

Damaszkuszi ortodox Szent Kereszt templom ünnepi körmenete. A fiatal cserkészek a szíriai Himnusszal kezdték az ünnepséget.


A szíriai Bloudan faluban tüzijáttékal ünnepelték a Szent Kereszt ünnepét

Louka Al-Khouri püspök Szent Tekla kolostorában tartott misét:

Irak Bagdad Mar Eliya Heraya templom ünnepsége:

Az észak-kelet szíriai Kamishliben a szír-arámi keresztények ünneplése:

.
A Ninive völgyi Qaraqosh asszír város ünneplése

Asszír -arámi mise az iraki Dohukból:

 Maloula a parányi szír-arámi faluba több tízezren zarándokolnak el a Szent Kereszt ünnepére:

.

Áldott Szent Kereszt Ünnepet kívánunk minden kedves olvasóknak!

Orientalista.hu – Kassab Adonis főszerkesztő

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑