Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2018. 07. 20.

Drón támadás érte az Aramco egyik olajfinomítóját

2018. 07. 20.

A Reuters hírügynökség jelentette, hogy a jemeni állami televízió arról számolt be, hogy a jemeni erők drón támadást hajtottak végre a szaúdi olajipari cég, az Aramco egyik olajfinomítója ellen a szaúdi főváros Rijád mellett.

A szaúdi hatóságok elismerték az esetet. Az Aramco cég tűzoltói elkezdték a tűz oltását és a szaúdi tűzoltóság is jelentős erőkkel vonult ki a helyszínre. Az ő jelentéseik szerint a tüzet sikerült eloltaniuk, mely az olajtárolóknál keletkezett a finomító közelében.

Júliusban a szaúdi légvédelemnek sikerült elfognia jemeni Badr-1 típusú rakétákat, melyeket a jemeni erők a szaúdi Jizan városára lőttek ki. Néhány hónapja azonban a rakétáik elérték a szaúdi fővárost Rijádot is. Akkor az elavult amerikai Patriot rakétarendszernek nem sikerült megsemmisíteni az összes rakétát és számos videó keringett az interneten azokról a rakétákról, melyek Rijád egyik bevásárló központjában csapódtak be.

A szaúdi koalíció és szövetségesei nagyon elszámolták magukat amikor 2015-ben megtámadták Jement. Azt hitték, hogy az általuk birtokolt amerikai haditechnika még valamiféle fölényt jelent. Ám ez egy nagyon drága tévedésnek bizonyult, hiszen a jemeni erők modern iráni rakétákhoz jutottak, melyek gyártását maguk is elkezdték. Ezekkel pedig komoly veszteségeket okoztak a szaúdi koalíció erőinek, mind haditechnikai eszközök, mind élő erő tekintetében.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑