Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 09. 09.

Egy hollland képviselő nem fogott kezet Netanyahuval (videó)

2016. 09. 09.

Néhány hete a riói olimpián egy egyiptomi cselgáncsozó nem volt hajlandó kezet fogni izraeli ellenfelével, ezzel tiltakozott a cionista állam megszállásával. A napokban hasonló képpen cselekedett egy holland képviselő Netanyahuval.

Tunahan Kuzu,  török származású politikus, a bevándorláspárti Denk (gondolkodás) párt tagja a hollnad parlament képviselője részt vett Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök üdvözlésében, de  amikor az izraeli miniszterelnök hozzálépett és nyújtotta a kezét, ő hátratette a magáét, miközben baljával a kabátjára tűzött palesztin zászlóra bökött. Netanyahu vágott egy sokat mondó grimaszt és tovább lépett.

Kuzu így indokolta viselkedését a facebbokon: “Miközben Gáza utcáit palesztin gyerekek vére festette vörösre 2014 nyarán, itt vörös szőnyeget gurítanak Netanyahu elé. Mindezért nem jár kézfogás, csak a #FreePalestine jelszó megismétlése.”

Kuzu pártja egyedüláló jelenség Nyugat-Európában: a bevándorlás-ellenes pártokkal szemben a Denk  pártot bevándorlók vezetik és a bevándorlók  voksaira számít a választásokon. A párt 2014-ben alakult, miután Kuzu és egy másik török származású honatya,  Selcuk Ozturk vitába keveredett a Munkáspárt többségével. A két török hátterű politikus otthagyta a vezető baloldali pártot és parlamenti mandátumát kihasználva új pártot gründolt. – közölte a szombat.org

A magát rasszizmus-ellenesnek nevező Denk programjában szerepel egy rabszolgaság-múzeum létesítése; bizonyos, politikailag nem korrekt szavak kipurgálása a holland nyelvből, mint pl. az “integráció”, amely helyett szerintük “befogadás” a megfelelő. Ugyancsak száműzni akarják az “allochtone” szót, amelyet idegen származásúakra alkalmaznak.

Fel akarnak állítani egy “rasszizmus regisztert”, amely a közhivatalnokok beszédére felügyelne és az e téren rosszul teljesítő közalkalmazottakat leváltanák tisztségükből.

A holland mainstream sajtó bizalmatlanul tekint a pártra, a jobbközép azzal vádolja, hogy nyugtalanságot szít a bevándorlók között. A szociális médiában gyakran nevezik őket “hollandgyűlölőknek” és elterjedt a felfogás, hogy valójában Erdogan török miniszterelnök ügynökei. A párt azonban ügyesen manőverez, népszerű személyiségeket nyert meg szószólónak és remélheti, hogy az egymilliósra tehető bevándorlási hátterű szavazók 2-3 parlamenti helyhez juttatják.

Orientalista.hu – Zenobia

 

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑