Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2018. 07. 03.

Egy szaúdi sejk meggyilkolta női családtagjait, mert azok gépkocsit vezettek

Egy szaúdi vallási vezető meggyilkolta feleségét és lányát mert gépkocsit vezettek. Az eset azon a napon történt, amikor egy korábbi királyi rendelet alapján a nők jogosulttá váltak a gépjármű vezetésre.

Amíg Iránban és más Öböl-menti államokban a nők már egy ideje repülőgépet is vezetnek és sok közel-keleti légitársaság rendelkezik női pilótákkal, addig a szaúdi wahabita királyság az idén engedélyezte a szaúdi nők számára a jogosítvány megszerzését és a gépkocsi vezetést.

Habár a királyi rendelet érvényben van és ebben a hónapban hatályba is lépett, még mindig vannak ellenzői a nők vezetéshez való jogának. A szaúdi társadalomban még mindig erős wahabita szokásjog és a szaúdi vallási vezetők fatwái ellenzik a nők jogainak bármilyen irányba történő kiszélesítését. Az iszlám radikális szemléletén alapuló wahabita jogrend pedig halállal bünteti a szerintük ,,engedetlen,, nőket. Míg más arab országok jogszabályai az idők folyamán sokat változtak, addig Szaúd Arábiában még mindig az 1792-ben elhunyt Mohamed Ibn Abdel-Wahab által alkotott szabályok vannak érvényben.

És ne feledjük, hogy ez a Szaúd Arábia a nyugati demokraták és a ,,demokráciáért küzdő,, amerikaiak kedvence és szövetségese a Közel-Keleten.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑