Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2021. 07. 04.

Egyiptom haditengerészeti bázist nyitott a líbiai határ közelében

2021. 07. 04.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton ünnepélyesen megnyitotta a Július 3. nevű haditengerészeti bázist 135 kilométerre Líbia határától.

A ceremónián Egyiptom közeli szövetségese, Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse és Mohammad Júnesz al-Menfi, Líbiai ügyvezető elnöke is részt vett.

A kairói vezetés szerint az új támaszpont az ország gazdasági és stratégiai érdekeinek védelmén túl az illegális migráció elleni erőfeszítéseket is hivatott szolgálni.

A megnyitón rendezett díszszemlén a Franciaországtól vásárolt két Mistral típusú helikopter-hordozó mellett egy német gyártmányú tengeralattjáró és két olasz FREMM-osztályú fregatt is látható volt. A haditengerészeti erők hadgyakorlatot is tartottak rakéták tesztindításával, ejtőernyős egységek bevetésével, illetve egy partraszállási manőver végrehajtásával.

Szíszi és vendégei az egyik Mistral hídjáról kísérték figyelemmel a hadgyakorlatot.

A Július 3. bázis nevét onnan kapta, hogy Szíszi 2013-ban ezen a napon buktatta meg az iszlamista Mohamed Murszi elnököt. A tíz négyzetkilóméter alapterületű támaszpontnak haditengerészeti célokra egy kilóméter hosszú rakpartja van, illetve vannak külön kikötőhelyek kereskedelmi hajók számára is. A létesítmény vízmélysége 14 méter.

Egyiptom Líbiával közös keleti határának védelme biztonsági kihívásként merült fel Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatását követően. Líbia akkor káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány évig kettős hatalom létezett: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban működő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok irányította Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek Haftar tábornokot segítette a konfliktusban, de Kairó az utóbbi időben egyre erősebben kiállt az ENSZ országegyesítésre irányuló erőfeszítései mellett.

A Mohamed Dbeibeh ideiglenes líbiai miniszterelnök vezette átmeneti kabinetet és a háromtagú elnöki tanácsot élén Menfivel március 15-én iktatták be a politikai rendezés reményével.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑