Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 10. 10.

Kairó tíz nappal a támadás előtt figyelmeztette Tel-Avivot

2023. 10. 10.

Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamász fegyvereseinek támadása előtt figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy “valami rendkívüli támadás” készül Gázából – jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportálja a ynet egy egyiptomi hírszerzési forrásra hivatkozva.

A forrás szerint Netanjahu azt felelte: az izraeli hadsereg “nagyon el van foglalva” a ciszjordániai cselekményekkel.
Az egyiptomiak szerint az izraeli tábornokok is azt bizonygatták egyiptomi kollégáiknak, hogy “a gázai helyzet, különösen a határ mentén, ellenőrzés alatt áll”.

“Figyelmeztettük őket, hogy a helyzet nagyon hamar robbanni fog, és nagyot. De alábecsülték a figyelmeztetéseinket” – mondták az egyiptomi hírszerzők.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal a lap kérdésére úgy válaszolt: “az a jelentés, miszerint figyelmeztetés érkezett a háború kitörése előtt Egyiptomból, téves és hamis”.

Egyiptom Izraelt és a Hamászt is az eszkaláció elkerülésére biztatja

Egyiptom szoros kapcsolatban áll Izraellel és a Hamász  szervezettel a harcok súlyosbodásának megakadályozása érdekében és a túszul ejtett izraeliek épségének biztosításáért – közölték hétfőn egyiptomi biztonsági források.

A két névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás közlése szerint Egyiptom Izraelt önmérsékletre szólította fel, a Hamászt pedig arra, hogy szavatolja a túszul ejtett emberek biztonságát. Mindemellett meglátásuk szerint a jelenlegi helyzetben nehéz lenne közvetíteni a két fél között.
Egyiptom korábbi konfliktusok alatt is közvetítőként lépett fel.

Az egyiptomi biztonsági források szerint mintegy hétezer izraeli turista tért vissza a Sínai-félszigetről Izraelbe a harcok kitörése óta, a vörösfélhold pedig orvosi segélyt küldött a Gázai övezetbe a rafahi átkelőn keresztül.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság Kairó és Tel-Aviv közötti járatait határozatlan időre felfüggesztették, de a Sarm-es-Sejkből induló járatok hétfőn továbbra is működnek, ezzel biztosítva az izraeli turisták hazatérését – közölték repülőtéri források.

Egyiptom fokozza a diplomáciai erőfeszítéseket az eszkaláció megállítása érdekében

Egyiptom, amely hagyományosan közvetít az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásokon, a kairói elnöki hivatal közlése szerint hétfőn fokozta a diplomáciai erőfeszítéseket, hogy “megállítsa az eszkalációt”.

A bejelentés szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök hétfőn egyesült arab emíségekbeli kollégájával, Mohamed bin Zájid Ál Nahaján sejkkel tárgyalt, aki nemrégiben ismerte el a zsidó államot.

Előző nap az egyiptomi elnök Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, II. Abdalláh jordániai királlyal, a jeruzsálemi szent helyek felelősével, Egyiptom mellett az első olyan arab országok egyikének uralkodójával tárgyalt, amely rendezte kapcsolatait Izraellel, több évtizedes hadiállapotnak vetve véget a szomszéd országgal.

Mohamed Bin Zájid Ál Nahaján és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyetértettek abban, hogy fokozzák a tárgyalásokat és a diplomáciai erőfeszítéseket a folyamatban lévő katonai eszkaláció leállítása érdekében – áll az egyiptomi elnöki hivatal közleményében.

Az egyiptomi elnök többek között Emmanuel Macron francia elnökkel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is megbeszélést folytatott. Az uniós külügyminiszterek kedden tartanak sürgősségi ülést, hogy megvitassák az izraeli és gázai helyzetet.

A kairói székhelyű Arab Liga szintén a szervezet sürgős összehívását fontolgatja palesztinai állandó képviselőjének kérésére. A pánarab szervezet főtitkára, Ahmed Abul Geit Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel együtt igazságos határozatot sürgetett az izraeli-palesztin konfliktus ügyében.

Az Arab Liga külügyminiszterei a tervek szerint szerdán találkoznak, hogy megvitassák, hogyan “lehet leállítani a Gázai övezet elleni agressziót” – áll a szervezet közelményében.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑