Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 10. 19.

Egyiptom: Kevesen mentek el szavazni, ezért munkaszüneti napot rendeltek el

2015. 10. 19.

Az elnök Abd Al-Fattah Al-Sisi tévébeszédében buzdított mindenkit a szavazásra. A részvételi arány azonban elmaradt a várt eredményektől és igen alacsony volt a szavazás első napján.

Egypt-election-2015

Al-Sisi elnök

Főleg a fiatalok körében alacsony a részvételi arány. Az egyiptomi ifjúság csalódott, mivel a korábbi képviselők rengeteg ígéretet tettek, de a régi Mubarak rendszer bukása óta érdemi változás nem történt az egyiptomiak életében. – adta hírül a Russia Today

Voltak olyan szavazókörök ahol a lakosság kevesebb, mint 10% adta le a voksát. Ezért a kormány hétfőre munkaszüneti napot rendelt el, hátha többen mennek el majd szavazni.

Amr Marvan, a legfelsőbb választási tanács szóvivője szerint Gízában és a Nílus-delta egyes nyugati körzeteiben, például Alexandriában járultak a legtöbben az urnákhoz, míg a leggyengébb adatokat a déli partvidéken húzódó Vörös-tengeri tartományban mérték. A szóvivő hozzátette, hogy négyszer annyi nő szavazott, mint férfi. A hatvan év felettiek voltak a legaktívabbak, a 18 és 21 év közötti korosztályból azonban nagyon kevesen éltek szavazati jogukkal.

egypt-elections_650x400_51445205301

egyiptomi nők állnak sorba a szavazókörök előtt

Tartva a szélsőséges azóta betiltott Muszlim Testvériség akcióitól, az állam rendkívüli biztonsági intézkedéseket rendelt el. A választások békés biztonságos lebonyolításáért 120 ezer rendőr és 185 ezer katona figyel. – közölte az Euronews.

Elvétve viszont érkeztek jelentések rendbontásokról. A betiltott Muszlim Testvériség iszlamista szervezet egyik utolsó erősségének számító, Gíza-tartománybeli Kerdásza körzetben felrobbant egy pokolgép nem messze egy szavazóhelyiségtől, de senkinek sem esett baja. Három további pokolgépet hatástalanítottak. – írta az MTI.

Az al-Ahram című hírportál szerint egy másik gízai körzetben egy támadó négykerekű motorkerékpárról nyitott tüzet a biztonsági erők tagjaira. Utóbbiak viszonozták a tüzet. A jármű felborult, de a merénylőnek sikerült elmenekülnie.

Mideast-Egypt-Parliam_Horo-1

Egyiptomi katonák biztosítják Gizában a rendet

A szavazóhelyiségekre ügyelő bírók közül többen jelentették, hogy életveszélyes fenyegetéseket kaptak.

Az országban néhány éve a legfelsőbb bíróság utasítására feloszlatták a parlamentet. Az elmúlt időszakban Al-Sisi elnök eddig rendeletekkel vezette az országot.

Az általa jóváhagyott új választási törvények szerint az 596 parlamenti mandátum 75 százalékát egyéni képviselők töltik majd be, s mindössze 120 hely, azaz 20 százalék oszlik meg a különböző pártkoalíciók listái között. A maradék helyekre az államfő közvetlen jelöltjei kerülnek.

 A szavazás törvényes menetére pedig több tucat helyi és nemzetközi megfigyelő ügyel.

Mideast-Egypt-Parliament_w540

Választási plakátok

A szavazás első szakaszában Egyiptom 27 kormányzóságából tizennégyben járulhatnak az urnákhoz a voksolók, két napon keresztül reggel 9 órától este 9-ig.

A fővárosban, Kairóban és az ország második részében a maradék 13 tartományában november 22-én és 23-án fognak szavazni.

A választás első szakaszának a részeredményeit október végén hozzák nyilvánosságra. A választás teljes eredménye december 4.-ére várható.

Egyiptomnak 2012 júniusa óta nincs parlamentje, miután a bíróság feloszlatta az országgyűlést, ahol a Muszlim Testvériség volt többségben. 2013- ban a hadsereg Al-Sisi tábornok vezetésével eltávolította posztjáról a bukott Mohammad Morszi elnököt, aki ellen bírósági tárgyalás folyik.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑