Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2020. 03. 19.

Egyre jobban tejred a koronavírus a Közel-Keleten

2020. 03. 19.

Iránban az elmúlt 24 órában – a vírus februári megjelenése óta nem látott mértékben – 147-el 1135-re nőtt a halottak száma. Alireza Raiszi egészségügyi miniszterhelyettes szerint ráadásul a fertőzöttek száma is napról napra nő, jelenleg 17 361-nél tart.

Mindemellett pénteken ünneplik a perzsa újév kezdetét, ami olyan aggodalmakat kelt, hogy az utazó emberekkel a vírus is tovább terjedhet.

Sokan azonban figyelmen kívül hagyták az egészségügyi tisztségviselők felszólítását, hogy tartózkodjanak a felesleges utazásoktól és a sűrűn lakott térségektől. Helyszíni beszámolók szerint Teheránban több üzlet is zsúfolásig telve volt vásárlókkal, a főutakon pedig dugók voltak, ugyanis számos család kelt útra más városokba.

Haszan Róháni elnök a nemzetközi bírálatokkal szemben védelmébe vette az Iránban a fertőzés terjedése ellen foganatosított intézkedéseket. Mint mondta, a teheráni vezetés őszinte volt az ország lakosságával, és nem késlekedett a járványügyi helyzetet illetően.

Az iraki vezetés egyhetes kijárási tilalmat rendelt el Bagdadban. A főváros utcái kihaltak voltak, a legtöbb üzlet zárva tartott. Az utcákra csak gyógyszereket, illetve élelmiszert vásárlókat engedtek a hatóságok. Felfegyverzett iraki rendőrök járőröztek és útakadályokat emeltek a városban.

Egyes síita zarándokok viszont fittyet hánytak a kijárási tilalomra, a rendőrség azonban nem avatkozott közbe.

A fővárosban hónapok óta tüntető kormányellenes aktivisták kollektív közleményben tudatták, hogy felfüggesztik megmozdulásaikat a járványügyi helyzetre tekintettel. Irakban eddig 11 haláleset volt, és 154 fertőzött.

Az egyiptomi hatóságok szerdán megkezdték az üzletek bezáratását, hogy otthonmaradásra késztessék az embereket. Kairóban a kávézók és az éttermek is erre a sorsra jutottak. A biztonsági erők tagjai pedig sürgették a járókelőket, hogy térjenek haza.

Egyiptomból eddig hat halálesetet és csaknem kétszáz fertőzöttet jelentettek.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter bejelentette, hogy Arif Alvi elnökkel karanténba vonul orvosa javaslatára, miután Kínában látogattak a héten.

Imran Hán pakisztáni miniszterelnök felszólította az embereket, hogy készüljenek fel a pandémiára, mondván a vírus tovább fog fertőzni az országban. Ugyanakkor arra kérte az embereket, hogy őrizzék meg hidegvérüket. Kijelentette: együttes erővel megnyerik a vírussal szembeni küzdelmet.

Pakisztán lezárta az Iránnal és Afganisztánnal közös határait, korlátozta az érkező és induló nemzetközi légijáratok számát, bezáratta az iskolákat és egyetemeket, s betiltotta a tömegrendezvényeket. Március 21-től csak az utazást megelőzően 24 órával elvégzett egészségügyi vizsgálat teszteredményeivel engedik be a külföldről érkező utasokat a repülőtereken.

Pakisztánban 245 fertőzöttről tudni.

Az Egyesült Arab Emírségek szerdán megtiltotta állampolgárainak, hogy elhagyhassák az ország területét – közölte a WAM helyi hírügynökség.

A kelet-líbiai vezetés az általa ellenőrzött területeken kijárási tilalmat rendelt el helyi idő szerint este hat órától reggel hatig. Kivételt a biztonsági erők és a mentőszolgálatok tagjai képezik. Eddig sem a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő kormány, sem riválisa, a bengázi vezetés sem jelentett megbetegedéseket, de egyaránt szigorú utazási korlátozásokat vezettek be.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑