Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 09. 07.

Egyre szorosabb az izraeli és az öböl-menti arab országok kapcsolata

2017. 09. 07.

Történelmi csúcsponton vannak az izraeli-arab kapcsolatok, annak ellenére is, hogy Izraelnek továbbra sem sikerült békemegállapodást kötnie a palesztinokkal – jelentette ki szerdán Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök az izraeli külügyi tárca alkalmazottai előtt tartott beszédében.

Az izraeli kormányfő a szeptember 20-án beköszönő zsidó újév alkalmából a külügyminisztérium dolgozói előtt elmondott beszédében fogalmazott így. Mint mondta:

habár az izraeli-arab kapcsolatok nem minden részlete nyilvános, az elmondható, hogy ez a viszony még soha nem volt ilyen jó Izrael történetében, mint mostanában.

Izraelnek az arab országok közül eddig délnyugati és keleti szomszédjával, Egyiptommal és Jordániával sikerült békemegállapodást kötnie. A legtöbb arab ország nem ismeri el Izrael Államát, de a háttérben szorosan együttmüködik a cionista állammal – közölte az MTI.

A zsidó állam az elmúlt években egyre közelebb került az öbölmenti arab országokhoz, mivel mindkéttőjük célja, hogy megtörjék  az Irán-Irak-Szíria és a Hezbollah  által létrejött ellenállási szövetséget.

Az elmúlt évtizedben egyre szorosabb gazdasági hírszerzési és diplomáciai kapcsolatok alakultak ki Izrael és a szélsőséges iszlamista nézeteket terjesztő Szaúd-Arábia között. Az Arab Tavasz kitörése után Tel-Avivnak és Rijadnak is érdekében állt, hogy Szíriában és Irakban minél nagyobb káosz jöjjön létre ezért a cionista és a vahabita állam az iszlamista fegyveres csoportokat támogatta.

Izrael több mint száz alkalommal avatkozott be a szíriai konfliktusba rendszerint a Szíriai Arab Hadsereg és annak szövetségeseinek az állását bombázta. Tel-Aviv a megszállt Golán-fennsíkon rögtönzött sátorkórházakat hozott létre, hogy az általa ellenőrzött területre szökött sebesült iszlamista fegyvereseket ellássa. Dél-Szíriában egyetlen kis területe van az Iszlám Államnak az is az izraeli-jordán-szír hármashatár mentén fekszik. A helyi ISIS egyszer véletlenül izraeli területre lőtt ki rakétát, ami után gyorsan bocsánatot is kért.

Szaúd-Arábia és a többi öböl-menti arab állam dollár milliárdokkal támogatta az Irakban és Szíriában müködő azonos vahabita ideológiát képviselő iszlamista szervezeteket. Rijad 2011 óta a fegyverekkel lát el olyan szervezeteket, amik a nemzetközileg is terrorszervezetként vannak nyilvántartva, mint például az Al-Kaida vagy az Iszlám Állam.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑