Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztényüldözés

2022. 01. 20.

Egyre több keresztényt üldöznek a világban

2022. 01. 20.

Tovább nőtt az üldöztetésnek kitett keresztények száma a világon, tavaly már több mint 360 milliónyian voltak az előző évi 340 millió után – mutat rá a Portes Ouvertes (Nyitott Ajtók) nevű, amerikai alapítású nemzetközi keresztény szervezet, amelynek francia és belga irodája szerdán virtuális sajtótájékoztatón ismertette 76 országot vizsgáló éves jelentését, amelyből kiderül, hogy 2021-ben leginkább Afganisztánban voltak veszélyben a keresztények.

− Az üldöztetés rekordszintet ért el a világjárvány okozta válságban, a tálibok hatalomra kerülésével Afganisztánban és a dzsihadisták keresztény áldozatait szörnyűségekbe sodorva Afrika szubszaharai régiójában − jelentette ki a sajtótájékoztatón Patrick Victor, a Portes Ouvertes franciaországi és belgiumi irodájának vezetője.

A szervezet minden évben közzéteszi az üldözött keresztényekről készült jelentését, amelyben a hétköznapi elnyomástól a legszélsőségesebb atrocitásokig minden támadást összesít.

Eszerint 2020. október 1. és 2021. szeptember 30. között több mint 360 millió keresztényt − köztük katolikusokat, ortodoxokat, baptistákat, evangéliumi keresztényeket, pünkösdista hívőket − üldöztek és diszkrimináltak 76 országban az előző évi 340 millióhoz képest. A keresztény hitük miatt üldözöttek lélekszámának növekedése kilenc éve folyamatos.

Nőtt az egy év alatt meggyilkolt keresztények száma is: a 2020-as 4761-ről tavaly 5898-ra. Nyolcvan százalékukat Nigériában ölték meg.

A megtámadott, bezárt vagy lerombolt templomok száma szintén emelkedett: a 2020-ban regisztrált 4488-ról tavaly 5110-re. A templomok nagy többségét (59 százalékát) Kínában zárták be.

Ez az ország a koronavírus-járványt kihasználva teljes diszkréció mellett folytatja az aknamunkát: a templomokat akkor zárják be, amikor minden más nyilvános helyet is a karantén idején, majd a hatóságok hivatalosan is bejelentik a végleges bezárást − hívta fel a figyelmet a szervezet jelentése.

A szervezet kiemelte, hogy nőtt a hitük miatt őrizetbe vett keresztények száma is: tavaly 6175, míg 2020-ban 4277 keresztényt tartóztattak le. A legtöbbjüket Indiában (1310 embert), Pakisztánban (legalább ezer keresztényt) és Kínában (szintén legalább ezer keresztényt) vettek őrizetbe. Óvatos becslés szerint tavaly 3829 keresztényt raboltak el, a legtöbbjüket Nigériában és Pakisztánban.

A jelentést szerint a keresztények helyzete tavaly Afganisztánban volt a legrosszabb, s a korábbi „listavezető” Észak-Korea − ahol a vallásosság rendszerellenes bűncselekmény és munkatáborba küldenek miatta − a második helyre szorult.

Őket a listán Szomália, Líbia, Jemen, Eritrea és Nigéria követi.

Afganisztánban a tálibok hatalomra kerülése óta az üldöztetés „”új dimenzióba” lépett a szervezet szerint.

− A tálibok rátették a kezüket olyan dokumentumokra, amelyek alapján azonosítani lehet a keresztény hitre áttérteket. Felkutatták őket. A megkeresztelkedett férfiakat helyben megölték, a nőket és a lányokat megerőszakolták vagy házasságra kényszerítették fiatal tálibokkal − fejtette ki a sajtókonferencián Guillaume Guennec, a Nyitott Kapuk francia részlegének másik vezetője.

Szerinte nehéz megmondani, pontosan hány embert öltek meg a tálibok, de − mint mondta − az előző évekhez képest összehasonlíthatatlanul többet.

A szervezet az indiai helyzet miatt is aggodalmát fejezte ki, ott ugyanis a „szélsőséges hinduk a közösségi oldalakon álhíreket tesznek közzé és erőszakra szólítanak fel a vallási kisebbségekkel szemben”.

A Portes Ouvertes 1976-ban alapított francia irodája lelki és humanitárius segítséget nyújt az üldözött keresztényeknek. Az anyaszervezetet (angolul: Open Doors) 1955-ben alapították Kaliforniában, először csak azért, hogy Bibliákat juttasson be Kelet-Közép-Európa akkori kommunista országaiba. Azóta a szervezetnek − amely hangsúlyozottan felekezetektől mentesnek mondja magát − mintegy húsz országban van irodája és hatvan országban van jelen azonos nevű társszervezettel.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑