Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2016. 02. 06.

Egyre több település van a kormányerők ellenőrzése alatt Daraa és Aleppo tartományokban

2016. 02. 06.

A Szíriai Fegyveres Erők ellenőrzésük alá vonták Atman várost a déli Daraa tartományban és más térségeket Aleppo tartományban.

A Szíriai Arab Hadsereg a stratégiai Itman város felszabadításáért harcol Daraa tartományban

atman daraa

Atman felszabadítása után csapataink erődítéseket és műszaki védő vonalakat létesítenek Daraa tartományban.

Helyi források Daraa tartományból jelentik, hogy a Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta Itmant miután összecsapott az FSA és a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) “iszalmista lázadóival” (értsd: vahhabita terroristáival).

Kormánypárti és kormányellenes közösségi média aktivisták egyaránt azt jelentették, hogy az “iszlamista lázadók visszavonulnak a közeli Dael településre, ami egy újabb súlyos vereség a megszállóknak Daraa tartomány területén mintegy három héten belül.

Tegnap a Szíriai Arab Hadsereg 5. Páncélos Hadosztály együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) és a Palesztin Felszabadítási Hadsereggel (PLA!), valamint a 7. Gépesített Hadosztállyal teljesen ellenőrzésük alá vontak számos lakónegyedet Itmanban, miközben szintén elfoglalták a kábelgyárat és az Itman postahivatalt miután véres harcokat vívtak az “iszlamista lázadókkal.

Amennyiben Itman a Szíriai Fegyveres Erők teljes ellenőrzésa alá kerül, akkor az “iszlamista lázadók” súlyos helyeztbe kerülnek a Shejkh Miszkinből a tartományi fővárosig vezetó országút mentén.

Itman teljes elvesztése azt jelenti a megszálló terroristáknak, hogy beszorulnak Dael és Ibta településekre; akkor már csak idő kérdése amíg ezek a helyszínek is a Szíriai Fegyveres Erők kezébe kerülhetnek.

A kurd erők előrenyomulnak Észak Aleppoban, miközben az “iszlamista lázadók” visszavonulnak

észak aleppo kurdok és szírek

Az YPG,Hezbollah és a Szíriai Arab Hadsereg állásai Észak Aleppo tartományban

A a kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) elfoglalták Khurajbah és Shatal Az Zijarah falvakat a különböző megszálló “iszlamista lázadó” frakcióktól, közöttük a Dzsabhat Al-Nuszratól (Al-Kaida) A továbbiakban a kurd csapatok ellenőrzést szereztek a malomüzem felett, közvetlenül délra Dajr Al-Dzsamaltól, miközben előzetes (meg nem erősített) jelentések szerint a YPG harcosai megrohamozták Dajr Al-Dzsamal település déli szektorát is.

Ma korábban a szíriai kormányerők elfoglalták Kafr Naja és Majer falvakat az “iszlamista lázadóktól”, egy nagyméretű offenzíva részeként, ami Aleppoból indult ki a korábban elzárt Nubl és Al-Zahra irányába. Mindkét offenzívát nagyban segítette az elmúlt napokban az Orosz Légierő több száz légi csapása, amelyek egyik falu után a másik faluból kényszerítették visszavonulásra az “iszlamista lázadókat”.

A kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) egy tisztségviselője bejelentette, hogy a YPG és az úgynevezett Kurd Demokratikus Erők (túlnyomórészt ezt is a YPG katonái alkotják) szándékában áll Azaz város elfoglalása az “iszlamista lázadóktól” (Al-Kaida, FSA, török és szaúdi zsoldos proxy csoportoktól), valamint Dzsarabulusz határváros elfoglalása az ISIS terroristáktól, hogy összetudják kötni az északnyugat-szíriai Efrin területét Kobanival (Ajn Al-Arab) és Al-Haszakah tartománnyal. Ha ez a terv sikerül, akkor a kurd autonómia erői képesek lesznek ellenőrizni a szíriai-török határ nagy részét, miközben az ISIS terrorszervezet és az Al-Kaida “iszlamista lázadói” elvesztik a korábbi török területről kiinduló utánpótlási vonalaikat.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah felszabadították Ritian falut Észak-Aleppoban

aleppo ritian falu

A kormányerők és szövetségesei felszabadították Ritian falut

Észak-Aleppoban a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály egységei, a libanoni ellenállás (Hezbollah), a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF), a Harakat Al-Nudzsaba, a Badr Dandár (Liwa Al-Badr) a Khataib Hezbollah (Hezbollah iraki szárnya,) és a Liwa Abu Fadl Al-Abbasz iraki paramilitáris egységek támogatásával teljesen ellenőrzésük alá vonták a hadászatilag fontos fekvésű Ritian falut miután megütköztek a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) és a Dzsaish Al-Mudzsaheddin nevű terrorista szervezetek fegyvereseivel, a harc 72 órán át tartott.

Egy forrás a 4. Gépesített Hadosztály parancsnokságától elmondta, hogy a Szíriai Fegyveres Erők és szövetségeseik kihasználták az “iszlamista lázadók” (értsd: megszálló terroristák) veszteségeit, amikor az utóbbiak megkíséreltek egy ellenoffenzívát indítani elmúlt éjjel, azonban a kormányerők egy végső lökéssel kiüldözték a megszállókat és ma délutánra egész Ritian falut elfoglalták.

Ritian felszabadításán kívül a Szíriai Fegyveres Erők és a szövetségeseik teljesen ellenőrzésük alá vonták Majer falut miután az “iszlamista felkelők” tegnap éjjel egy ellentámadás során újra beléptek a településre; most már ez a helyszínt egészében a kormányerők uralják.

Eközben a közeli Kafr Naja és Bajjanun településeken nagy harc zajlik a Szíriai Fegyveres Erők és a “iszlamista felkelők” (Dzsabhat Al-Nuszra, “Szabad Szír Hadsereg”/FSA, Harakat Nur Al-Din Al-Zinki, Harakat Ahrar Al-Sham, Dzsaish Al-Mudzsaheddin) kontingensei között ezeknek a kiemelt jelentőségű falvaknak az ellenőrzéséért, amelyek határosak Nubl és Al-Zahra városokkal.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑