Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2018. 09. 27.

Folytatódik a szíriai-magyar régészeti feltárás a világ legnagyobb kereszteslovag várában

2018. 09. 27.

Homsz tartományban, a Crac des Chevaliers fellegvár kápolnájában jelentették be a közös szíriai-magyar régészeti feltárás kezdetét.

A magyar kutatócsoport 2000-óta tevékenykedik Szíriában és számos szíriai szakemberrel működnek együtt a fellegvárban és annak tornyainál folyó munkálatokban, valamint a Crac des Chevaliers fellegvár kápolnája tetejének a leválasztásában és annak bizonyos részeinek megóvásában. Továbbá feltárásokban vesznek részt melynek során csatornák és vízgyűjtők kerültek elő a három dimenziós fotó technológiának köszönhetően. Ezen kívül vigyáznak arra, hogy a műemlék kövei az eredeti helyükön maradjanak meg.

.

Dr Mahmud Al-Hamoud a Szíriai Múzeumok és Műemlékek főigazgatója egyetértett a szíriai-magyar találkozó fontosságával kapcsolatban, melyet Crac des Chevaliers  várában tartottak. Megjegyezte, hogy a magyar kutatók nem hagyták abba a munkát Szíriában a rossz körülmények ellenére, és jelentős eredményeket értek el az állag megóvó munkálatokban számos műemlék területen, melyek közé tartoznak  Crac des Chevaliers várának megrongálódott részei.

Al-Hamoud megjegyezte, hogy az együttműködés során a magyar fél tanulmányi ösztöndíjat biztosított szíriai diákok számára a Múzeumok és Műemlékek főigazgatóságán.

  • Szeptember 22-én került sor a világhírű Crac des Chevaliers vár kápolnáján létrehozott új tetőszigetelés átadására. Az UNESCO Világörökség szíriai erődítés háborúban megrongálódott temploma magyar támogatással kezdett megújulni a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió munkatársainak irányításával. A PPKE Régészettudományi Intézetének kutatási programjaként működő misszió az őszi szezonban is folytatja a Crac kutatását, dokumentálását és a további állagmegóvó tervek elkészítését. A 12. században épült vártemplom magyar közreműködéssel történő kutatása és megóvása II. András királyunk Crac-ban tett látogatásának és adományának 800. évfordulóján valósult meg.

Dr Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékán helyettese kijelentette, hogy a találkozó csúcspontja volt a két fél közötti együttműködésnek, melynek során meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat és eredményeiket a régészet és a feltárások területén.

Magyarország 2016-óta 700 szíriai diáknak biztosított tanulmányi ösztöndíjat és ezen kívül számos magyar diák érkezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, hogy a különböző szíriai régészeti területeken dolgozzanak, tanuljanak és tapasztalatokat szerezzenek.

Major Balázs, a szíriai magyar régészeti csoport vezetője aki egyben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékének vezetője elmondta, hogy a munka jelenleg is folyik azért, hogy létre jöhessen egy kiállítás a látogatók számára Crac des Chevaliers várában. Ott tudnának információkat nyújtani a várról és annak fontosságáról, valamint arról, hogy az milyen sérüléseket szenvedett el a terroristáktól. Ezen kívül folynak bizonyos munkák melyek előkészítik a vár egyes részeinek restaurációját és azok megóvását.

.

Ezek után fényképes ismertetőt tartottak a közös szíriai-magyar kutatás tevékenységével kapcsolatban, melyet a vár kápolna tetejének restaurációjának és megóvásának érdekében tettek.

Orientalista.hu – Al-Isfahani
Forrás: SANA, PPKE BTK Régészettudományi Intézet
.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑