Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2018. 06. 14.

Libanoni külügyminiszter: Az ENSZ megakadályozza a szír menekültek hazatérését

2018. 06. 14.

Tovább nőtt a feszültség Libanon és az ENSZ között a szíriai menekültekkel kapcsolatban. Gebran Bassil, ügyvivő libanoni külügyminiszter újfent azt vádolta szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR), hogy maradásra ösztönzi az országban tartózkodó szíriai menekülteket.

„Elérkezett az idő, hogy azt mondjuk nekik: elég. Ennyi volt. Libanon érdekei forognak kockán” – hangoztatta a tárcavezető az északkelet-libanoni Arszálban tartott sajtókonferenciáján az UNHCR-nek címezve szavait.

Hozzátette:

Libanon gazdasága összeomlóban van, s a világon nem volt más olyan állam, amely annyira befogadó és engedékeny lett volna a menekültekkel, mint országa.

„Az a politikájuk, hogy megakadályozzák a visszatéréseket. A libanoni politika pedig az, hogy ösztönözze a visszatéréseket” – jelentette ki Bassil.

„Tulajdonképpen azt mondják nekik, hogy ne menjenek vissza” – hangsúlyozta a külügyminiszter. Bászil a nap folyamán látogatást tett az arszáli menekülttáborokban elbeszélgetve azok lakóival.

Mint mondta, az UNHCR honlapján óva inti a szíriai menekülteket a gyors hazatéréstől. Kiemelte: a különbség a bejrúti kormány és a nemzetközi közösség álláspontja között az, hogy

ők a válság elhúzódását akarják, „míg mi azt akarjuk, legyen rövid”.

Bassil június 8-án utasította országa hatóságait, hogy függesszék fel a tartózkodási engedélyek megadását az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a dolgozói számára, mert szerinte

„félelmet gerjesztenek bizonyos rémületet kiváltó kérdések feltevésével”,

s így akadályozzák a szíriai menekültek hazatérését. Mireille Girard, a főbiztosság libanoni képviselője kedden a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, a bejrúti hatóságok döntése az UNHCR 19 munkatársát érinti.

Az UNHCR tagadta a vádakat, mondván támogatja a menekültek visszatérését Szíriába, amennyiben ez már biztonságos számukra.

„Az UNHCR nem akadályozza a menekültek visszatérését” – jelentette ki Rula Amin, a főbiztosság illetékes szóvivője. “Az UNHCR politikája világos ez ügyben: tiszteletben tartjuk az emberek hazatéréssel kapcsolatos szabad akaratát.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa genfi sajtótájékoztatóján kiemelte: „Megértjük, hogy Libanon nem tud ennyi embert befogadni. Mi azt mondjuk, legyen türelmes, mert a visszatéréseket a szíriai körülmények korlátozzák. Párhuzamosan ezzel azt mondjuk a donorállamoknak: többet kell tennetek Libanonért. Nemcsak a menekültek, de az őket befogadó közösségek tekintetében is” – tette hozzá Grandi.

Libanon több mint egymillió szíriai menekültet fogadott be, akik immár az összlakosság mintegy negyedét teszi ki. Bejrút ismételten hangsúlyozta, hogy nem képes megbirkózni a szíriai menekültáradattal, amely túlterheli az ország közszolgáltatásainak rendszerét és gazdaságát. Megfigyelők szerint a menekültek hosszú távú jelenléte azért is különösen érzékeny pont Libanon számára, mert sokan attól tartanak, hogy a szunnita muszlim szíriaiak túlzott mértékű beáramlása megváltoztathatja az ország vallási összetételét, különösen a síita muszlimok és a keresztények „rovására”.

A Szíriai Arab Hadsereg térnyerését látva a 2011 óta tartó terrorista ellenes háborúban Michel Auon libanoni államfő országa más vezetővel újfent felszólította a szíriai menekülteket, hogy térjenek vissza hazájuk “biztonságos térségeibe”.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑