Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 06. 27.

Erdogan bocsánatot kért Putyintól

2016. 06. 27.

Bocsánatot kért Recep Tayyip Erdogan török elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, amiért pár hónappal ezelőtt a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet. – közölte a Russia Today

Vlagyimir Putyin orosz elnök levelet kapott, amiben Recep Tayyip Erdogan török elnök bocsánatot kér a tavaly, a szíriai–török határon lelőtt orosz vadászgép miatt – közölte a Kreml.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Erdogan kifejezte, hogy kész helyreállítani a diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.

Tavaly novemberben az orosz légierő egyik gépe a szír-török határhoz közel lévő terrorista szervezetek állásait bombázta, amikor egy török vadászgép felszólítás nélkül tüzet nyitott az orosz gépre. A katapultált pilótát a Szíriában harcoló és a török kormány támogatását élvező türkménekből álló terrorszervezet egyik tagja lőtte le.

Felélénkült az orosz-török viszály rendezésének folyamata

Felélénkült a Törökország és Oroszország között kialakult viszály rendezésének folyamata néhány hónappal azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határnál – mondta Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes hétfőn Ankarában, a minisztertanács ülését követő sajtótájékoztatón.

Kurtulmus üdvözölte, hogy egy döntés értelmében ismét több török tulajdonban lévő oroszországi vállalat foglalkoztathat török állampolgárokat. Mint fogalmazott: ez a lépés is azt mutatja, hogy Ankara és Moszkva kapcsolata rövid időn belül normalizálódik.

A miniszterelnök-helyettes úgy vélte, hogy a Brexit nyomán az Európai Uniónak át kell gondolnia a rasszizmussal, az iszlámellenességgel és a politikai szélsőjobboldal megerősödésével szembeni álláspontját.

Mint mondta: Ankara már korábban is jelezte, hogy az unió szétszakadásához vezethet, ha a tagállamoknak nincs közös hadereje. Ennek egyik jele az volt, hogy az EU az Ukrajnában zajló válságot egyszerűen nem tudta kezelni – emlékeztetett a politikus.

Orientalista.hu – Zenobia ( Russia Today, MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑