Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2022. 11. 29.

Kurdoktól tartva Damaszkusz kegyeit keresi Erdogan

2022. 11. 29.

Ankara a jövőben megtalálhatja az utat a Szíriával megromlott kapcsolatainak helyreállításához – mondta vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A török elnök a kurdoktól tartva, inkább feladná neo-oszmán politikáját Szíriával szemben és megegyezésre törekedne a damaszkuszi vezetéssel.

Erdogan kijelentése egy héttel azután hangzott el, hogy Törökország légicsapásokat hajott végre az észak-szíriai és iraki kurdok bázisai ellen.

“Ahogyan a török-egyiptomi kapcsolatok normalizálódni kezdtek, a következő időszakban ez Szíriával is megtörténhet” – mondta Erdogan egy Konya városában tartott találkozón, amelyet a TRT hírcsatorna közvetített.

“A POLITIKÁBAN NINCS HELYE A NEHEZTELÉSNEK” – MONDTA.

Török tisztviselők a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a szíriai székhelyű, kurd vezetésű Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szervezetet tették felelőssé a november 13-án Isztambulban, Törökország legnépesebb városában elkövetett robbantásos merényletért.

A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az EU terrorszervezetként tart nyilván, tagadta, hogy köze lenne a hat halálos áldozatot követelő isztambuli merénylethez. Erdogan azonban szerdán arra figyelmeztetett, hogy Ankara szárazföldi katonai műveletet indíthat a szíriai kurd erők ellen.

Ankara és Damaszkusz viszonya az évek során jelentősen megromlott, mivel Törökország támogatja a kormányellenes iszlamista csoportokat, köztük a Nuszra Front frakciócsoportjait illetve az iszalmista Szíriai Szabad Hadsereget.

Ezen kívül Törökország megszállva tarja Idleb tartomány jelentős részét ahova visszahúzódtak az iszlamista csoportok. A török katonák jelen vannak a szír-török határ mentén 30-50km szélességben a szír területeken ahol szintén iszalmista csoportok bázisai találhatók.

Az Ankara és Kairó közötti kapcsolatok 2013-ban romlottak meg, amikor Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnök, az ország akkori legfőbb katonai parancsnoka elűzte elődjét, Mohamed Morszit a hatalomból. Azóta az országok tartózkodnak attól, hogy nagyköveteket nevezzenek ki egymás fővárosaiba.

Erdogan azonban a katari FIFA-világbajnokság alkalmával e hónapban Katarban tartott találkozóját el-Szíszivel a kapcsolatok rendezése felé tett lépésnek nevezte. Támogatta az Egyiptommal való további, miniszteri szintű kapcsolattartást.

Orosz Hírek nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑