Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2021. 05. 07.

Európai államok tiltakoznak az újabb izraeli telepbővítés ellen

2021. 05. 07.

Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia felszólította csütörtökön Izraelt, hogy vonja vissza döntését, miszerint tovább bővíti a ciszjordániai megszállt területeken lévő zsidó telepeket.

“Arra kérjük az izraeli kormányt, hogy változtassa meg a Har Homa településre tervezett további 540 telepeslakás építésére vonatkozó döntését, és hagyjon fel a telepbővítési politikájával a megszállt palesztin területeken” – fogalmazott közös közleményében az öt európai állam.

Közleményükben arra intettek, hogy a Kelet-Jeruzsálem és Betlehem között fekvő Har Homa telepeinek bővítése – abban az esetben, ha megvalósul – tovább hátráltatja egy jövőbeli életképes palesztin állam kilátásait, és további kitelepítésekhez vezet majd, elsősorban a Kelet-Jeruzsálem melletti Sejk Dzsarra negyedből.

Kiemelték: az izraeli telepépítések törvénytelenek a nemzetközi jog szerint.

Az izraeli legfelsőbb bíróság hétfőn újabb meghallgatást tart azoknak a palesztin családoknak az ügyében, akiket a kelet-jeruzsálemi telepbővítések miatt kitelepítés fenyeget.

A kitelepítések terve ellen csütörtök este is tiltakozást tartanak Sejk Dzsarrában, ahol kifejezetten feszült a hangulat.

Szerda este mintegy húsz palesztin megsebesült az izraeli rendőrökkel folytatott összetűzésekben. Az izraeli hatóságok több demonstrálót őrizetbe vettek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑