Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2020. 09. 25.

Európai és arab országok a kétállami megoldást sürgetik

2020. 09. 25.

Kétállami megoldást sürgettek a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére Jordánia, Németország, Franciaország és Egyiptom külügyminiszterei csütörtökön.

Az ammáni tanácskozáson Számeh Sukri egyiptomi, Jean-Yves Le Drian francia és Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter személyesen, míg Heiko Maas német külügyi tárcavezető távkapcsolással vett részt, mivel testőrsége egyik tagja megfertőződött a koronavírussal, és így neki is karanténba kellett vonulnia.

“Hangsúlyozzuk a komoly, jelentőségteljes és hatékony tárgyalások újraindításának szükségességét a nemzetközi jog, illetve a felek között közvetlenül létrejött megállapodások vagy az ENSZ égisze alatt” – olvasható a közös nyilatkozatban.

A miniszterek egyben ígéretet tettek, hogy “erőfeszítéseket tesznek a hiteles tárgyalások megindításához szükséges környezet fenntartásához”.

A tárcavezetők kiemelték, hogy az izraeli telepek kibővítése és a palesztin épületek elkobzása a megszállt területeken a nemzetközi jogba ütközik, és aláássa a kétállami megoldás megvalósíthatóságát. Hozzátették, hogy a Jordán folyó völgyében “állandósulnia kell az izraeli annexiós törekvések felfüggesztésének”.

A miniszterek kiemelték az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező hivatalának (UNRWA) lényegi szerepét a térségben, és a szervezet politikai és anyagi támogatását sürgették, hogy betölthesse feladatát a menekültek megsegítésében.

Szafadi a tanácskozást követően újságíróknak elmondta, hogy tartós és átfogó békére nem lehet számítani, amíg nem rendezik a palesztin-izraeli konfliktust a kétállami megoldás alapján.

“Nincs más megoldás” – erősítette meg jordániai hivatali partnere szavait Le Drian. “A palesztinoknak és az izraelieknek bizonyítaniuk kell, hogy elkötelezettek a párbeszéd mellett, és mi készek vagyunk támogatni ezt a folyamatot” – tette hozzá.

A négy külügyminiszter egyben méltatta a kapcsolatok rendezéséről szóló megállapodásokat Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein között. Szafadi azonban megjegyezte, hogy az Izraellel kötött megállapodások kihatása attól függ, hogy Izrael “úgy dönt, hogy az átfogó béke irányába mozdul el, (…) vagy úgy hagyja a dolgokat, ahogy most vannak”. “Az izraeli térfélen pattog a labda” – tette hozzá.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban Jordániától elfoglalta Ciszjordániát, Egyiptomtól pedig a Gázai övezetet.

A palesztinok ezeket a területeket jövőbeli államuk részének tekintik Kelet-Jeruzsálem fővárossal. Ciszjordánia hivatalosan nem része Izraelnek, a nemzetközi közösség a Jordán folyó nyugati partját megszállt területnek tekinti, ám a területen épített zsidó telepeken több mint félmillió izraeli él.

A korábban Ciszjordánia részét képező Kelet-Jeruzsálemet Izrael már 1980-ban egyoldalúan bekebelezte.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑