Cadmus fordítás Cadmus
Sport

2019. 09. 21.

Feladta eddigi életét a disszidáló iráni sportoló, hogy indulhasson az olimpián

2019. 09. 21.

A többszörös világbajnoki érmes Szaid Mollaei az első iráni sportoló az 1979-es iszlám forradalom óta, aki disszidált. A tokiói cselgáncs-világbajnokságon megtiltották neki, hogy tatamira lépjen egy izraeli versenyzővel szemben, akivel a torna fináléjában találkozhatott volna. Ezután döntött úgy, hogy nem megy haza. Az Euronewsnak egy titkos helyszínen adott interjút.

Japánban életem legfontosabb döntését hoztam meg. Tudtam, hogy talán soha többé nem látom majd a családomat, és ez nagyon nehéz lesz. De az olimpiát a magánéletem fölé helyeztem.

A sportág legendája, a tízszeres világbajnok Teddy Riner a Twitteren bátornak nevezte döntését.

Nagyon boldoggá tesz, hogy a példaképem a Twitter-bejegyzésében kiállt mellettem. Arra fogom kérni, hogy segítsen nekem úgy tündökölni az olimpián, ahogy ő tette.

A Twitteren rengeteg iráni is a támogatásáról biztosította őt. Egy szavazáson a válaszadók 83 százaléka azt szerette volna, ha a sportoló kiáll az izraeli Szagi Mugival szemben, ha sikerül bejutnia a döntőbe.

A honfitársaim tisztában vannak a világ dolgaival, csak nem beszélhetnek róluk szabadon. Be akartam bizonyítani a világnak, hogy Szaid Mollaei szabad lehet, és képes arra, hogy meghozzon bátor döntéseket.
A dzsudoka nem ért egyet azzal, hogy iráni sportolók nem versenyezhetnek izraeliekkel szemben.

Szagi Muki a barátom, és nagyon sokat támogatott engem. Meg fogom ölelni, ha találkozunk. Remélem, hogy megküzdünk egymással az olimpián, és mindketten érmesek leszünk.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az iráni olimpikonok kizárását fontolgatja a jövő évi tokiói olimpiáról Mollaei esete miatt, de ő ezzel nem ért egyet.

Az iráni sportolók támogatására kérem a nemzetközi tisztviselőket, a sportszövetségeket, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a Cselgáncsszövetséget, hogy szabadon versenyezhessenek. És segítsék az iráni nőket is, hogy ott lehessenek a sportpályákon és a lelátókon is.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑