Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 11. 09.

Fokozódik az EU-Török veszültség

2016. 11. 09.

Az Európai Unió nagy aggodalommal figyelik a legújabb törökországi fejleményeket – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli nyilatkozatában kedden.

Mogherini aggasztónak nevezte a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét, valamint a véleménynyilvánítás további korlátozását, beleértve a közösségi médiát is. Kiemelte az újságírók ellen kiadott elfogatóparancsokat, amelyek érintették a Cumhuriyet című török napilap főszerkesztőjét és szerkesztőségének több tagját.

Aggodalmát fejezte ki továbbá amiatt, hogy a török hatóságok őrizetbe vették a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) két társelnökét és 9 parlamenti képviselőjét, mert nem voltak hajlandóak vallomást tenni egy “terrorista propagandához” kapcsolható bűntényről.

Mindezek olyan fejlemények, amelyek gyengítik a jogállamiságot, nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, és nehezítik a parlamentáris demokrácia működését, súlyosbítva a délkeleti területeken kialakult feszültséget is, és növelve a török társadalom megosztottságát – hangsúlyozta a főképviselő.

Aláhúzta ugyanakkor azt is, hogy az EU és tagállamai határozottan elítélik a diyarbakiri terrortámadást, és szolidaritásukat fejezik ki az áldozatoknak és családjaiknak. Kijelentette, az unió egésze határozottan úgy véli, hogy az erőszaknak és a terrortámadásoknak véget kell vetni, a fegyvereket le kell tenni. Az unió Törökország mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben – hangsúlyozta Mogherini.

Kiemelte, az unió és tagországai által terrorszervezetnek minősített szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni fellépés jogszerű, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a fellépés során teljes mértékben tiszteletben kell tartana a demokrácia és az arányosság alapelveit, valamint az emberi jogokat.

A hiteles politikai folyamatokhoz való visszatérés és a politikai párbeszéd elengedhetetlenek a demokrácia gyakorlásához és a régió stabilitásához – tette hozzá.

Mogherini hangsúlyozta: aggodalomra ad okot, hogy a török parlament májusban lehetővé tette számos parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen intézkedéseknek diszkriminációmentesnek kell lenniük, nem képezhetik politikai megfontolás tárgyát, és a mentelmi jog felfüggesztéséről kizárólag egyedi alapon szabad dönteni.

Arra emlékeztetett, hogy az unió és tagállamai elítélték a júliusi, kudarcba fulladt puccskísérletet, elismerve a szükséges válaszlépéseket is, de felszólították Törökországot, hogy mint uniós tagjelölt ország, kötelezettségvállalásaival összhangban garantálja a parlamentáris demokrácia működését, beleértve az emberi jogok védelmét, a jogállamiságot és az alapvető szabadságjog tiszteletben tartását is. Hangsúlyozták azt is, hogy mindenkinek joga van a tisztességes eljáráshoz.

Mogherini hozzátette, az Európai Unió és tagállamai továbbra is figyelemmel kísérik a törökországi helyzetet, és készek arra, hogy minden szinten folytassák a politikai párbeszédet.

Nem tetszik Ankarának Mogherini nyilatkozata

A török külügyminisztérium szerint elfogadhatatlan Federica Mogherininek, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének azon keddi nyilatkozata, amelyben aggodalmát fejezte ki a legújabb törökországi fejlemények miatt – áll a tárca keddi közleményében.

Mint írták: az EU még mindig nem adta meg a kellő támogatást Ankarának a július 15-ei katonai puccskísérlet óta. Az unió magatartása előítélettel teli és sajnos továbbra sem érti Törökországnak a terrorizmus elleni harcban tanúsított alaposságát – tették hozzá.

Nyomatékosították: az Európai Uniónak látnia kell, hogy a törökországi terrortámadásokat elítélő nyilatkozataikkal nem bújhatnak ki az incidensekben rájuk eső felelősség alól.

A török külügyminisztérium kifogásolta, hogy az EU nem szólítja fel nyíltan a Törökországban szakadár felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetet a fegyverletételre. Nehezményezte azt is, hogy a PKK terroristái – legalábbis Ankara szerint – szabadon mozoghatnak az unióban, amely nem szólal fel a kurd szeparatisták Európában folytatott Törökország-ellenes propagandájával szemben sem. A török külügyi tárca azért is bírálta az EU-t, hogy a PKK kiállítást nyithatott az Európai Parlament épületében.

Az Európai Unió elvesztette hitelességét és jó hírnevét a terrorizmus elleni harc tekintetében – fogalmaztak.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑