Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 14.

Folytatódnak Genfben a szíriai béketárgyalások

2016. 03. 14.

Megkezdődtek a szíriai béketárgyalások Genfben az ENSZ székházában. A tárgyalások vezetője, Staffan de Mistura a folyamat elindításakor azt mondta, hogy Szíria számára most eljött az igazság pillanata, és hozzátette, hogy a tárgyalásoknak nincs alternatívája.

Ha azt látják, hogy a tárgyaló felek nem törekszenek megegyezésre, akkor nincs mit tenni, be kell vonni az Egyesült Államokat, Oroszországot és az ENSZ-et is,-  folytatta de Mistura.

Genfben a szíriai politikai rendszer átalakításáról és Bashar Al-Assad elnök jövőjéről is tárgyalnak egymással a szír kormányzat és az ellenzéki csoportok képviselői. Utóbbiak már korábban kijelentették, az átmenet csak Assad nélkül képzelhető el.

Két évvel ezelőtt köztársasági elnöki választást tartottak. A háború ellenére a lakosság több mint 70 % -a részt vett a voksoláson. a Külföldre menekült szírek a nagykövetségeken hosszú sorokban álltak, hogy szavazhassanak. 2014-ben több mint 80%-os eredménnyel Bashar Al-Assad nyerte a választásokat. A külhonban leadott voksok többsége is a mostani elnökre ment.

Négy évvel ezelőtt parlamenti választásokat tartottak Szíriában ahol a függetlenek kerültek többségben és számos ellenzéki párt is mandátumot szerzett. Idán áprilisban ismét parlamenti választások lesznek. de a magukat szír ellenzéknek nevezett szervezetek csak külfööldön léteznek nem véletlen, hogy mint négy évvel ezelőtt most is előre kinyilvánították, hogy bojkottálják a választásokat.

Szíriában közben folytatódtak a harcok a kormány és a terrorista csoportok fegyveresei között.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑