Cadmus fordítás Cadmus
Történelem

2019. 12. 14.

Franciaország 45 000 algériai lakost mészárolt le 1945-ben

2019. 12. 14.

Amikor Európában véget ért a második világháború, a francia megszállás alatt álló Algériában a francia hatóságok kirendelték a helyi lakosokat az utcára, hogy ünnepeljék meg 1945 május 8-án a német fegyverletételt és a szövetséges csapatok győzelmét.

Algériában azonban ekkor már hónapok óta épült a francia ellenes antikolonialista mozgalom, mely a május 8-át tüntetésekre használta ki. Azon a napon 4000 polgár ment ki az utcákra tüntetni az észak-algériai Setif városában függetlenséget követelve.

A tiltakozókhoz más szervezetek is csatlakoztak akik ,,Vessenek véget a megszállásnak,, táblákkal vonultak fel. Azonban amikor a tömegben egy 14 éves cserkész fiú Saal Bouzid lengetni kezdte az algériai lobogót, a francia Duval tábornok kiadta a tűzparancsot. A ,,Szabadság, Egyenlőség, Testvériség,, hazája ugyanis megtiltotta az algériai lakosoknak az algériai zászló használatát.

A tábornok parancsára a francia egységek tüzet nyitottak és több ezer tüntetőt lőttek le. Az eset hatására összecsapások kezdődtek a francia megszállók és az algériai lakosság között. Ezt azonban a franciák arra használták fel, hogy letörjék a függetlenségi mozgalmat és teljesen az ellenőrzésük alá vonják az országot. A francia csapatok légi és szárazföldi támadásokat hajtottak végre Setif és Guelma városok ellen.

A francia ideiglenes kormány akkori feje, De Gaulle tábornok elrendelte, a bekerített területeken élő algériai földművesek kivégzését. Ennek következtében további több ezer embert gyilkolt le a francia hadsereg. A mészárlás egészen május 22-ig folytatódott, melynek során 45 000 algériai férfival, nővel és gyerekkel végeztek a francia megszálló erők.

A mészárlás híre azonban tovább fokozta az algériai ellenállás tevékenységét és ennek hatására 1954 novemberében megkezdődött az algériai függetlenségi háború, melynek során 1,5 millió algériai veszítette életét, amíg ki nem kiáltották a független Algériát 1962-ben.

Az 1945 május 8-án történt eseményekről sokáig nem beszéltek, egészen 2005-ig, amikor is Hubert Colin francia nagykövet hivatalosan is bocsánatot kért az algériai néptől. Abdelaziz Bouteflika, korábbi algériai elnök ezt az eseményt népirtásnak nevezte, azzal a tevékenységgel együtt, melyet a francia csapatok folytattak az algériai lakosság ellen egészen 1962-ig.

Franciaország azonban ezt nem ismeri el népirtásnak. De Gaulle tábornok pedig sajnos nem ült Nürnbergben a vádlottak padján háborús bűncselekményei miatt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Monitor)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑