Cadmus fordítás Cadmus
Ciprus

2016. 03. 29.

Frissítve: Menedékjogot követel a gépeltérítő

2016. 03. 29.

Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállni egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet, 60 emberrel a fedélzetén – jelentette a ciprusi média. Az értesülést később egyiptomi kormánytisztviselők és a ciprusi hatóságok is megerősítették.

Magyar állampolgár nem volt a gépen. A külföldiek közül 8 fő brit és 10 fő amerikai. A hírek egy gépeltérítőről szólnak. A gépeltérítés hátterében személyes okok lehetnek. A férfin – úgy tudni – robbanómellény van, és menedékjogot követel.

A géprabló egy egyiptomi állampolgár, Ibrahim Samaha, akinek az a követelése, hogy politikai menedékjogot kapjon Cipruson. Amennyiben ez nem történik meg, felrobbantja a testére erősített bombát.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közleménye szerint az Egyptair légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodott. Az első médiaértesülések még 81 személyről szóltak. Mostanra a gépen már csak 4 külföldi személy, és a legénység maradt. A terrorista a többi utast elengedte.

A gépnek – amelynek típusát az első hírek eltérően jelölik meg – a ciprusi Larnaka repülőterén kellett landolnia.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság szerint a repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Az értesülések szerint az Egyptair légitársaság gépének pilótái leszállás előtt felvették a kapcsolatot a larnakai légi irányítással és engedélyt kértek a gépeltérítés miatti landolásra.

Egy ciprusi illetékes szerint valószínűleg robbanószerkezet is van a gép fedélzetén.

Cipruson válságstábot állítottak fel a rendkívüli helyzet kezelésére. A larnakai repülőtérre közlekedő gépeket egy másik ciprusi légikikötőbe irányítják át.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑