Cadmus fordítás Cadmus
Ázsia

2021. 03. 30.

Gerillacsoportok figyelmeztetik a mianmari juntát, hagyjon fel a tüntetők elleni erőszakkal

2021. 03. 30.

 A tüntetők elleni erőszak beszüntetésére szólította fel a mianmari katonai juntát az indokínai ország kisebbségi etnikumainak három gerillacsoportja kedden, miközben ötszáz fölé emelkedett a hadsereg február 1-jei hatalomátvétele óta megölt civilek száma.

A Tang Nemzeti Felszabadító Hadsereg, az Arakán Hadsereg és a Mianmari Nemzeti Demokratikus Szövetség Hadserege közös közleményben figyelmeztette a juntát, hogy amennyiben felhívásuk nem talál meghallgatásra, a Mianmar területén aktív összes etnikai fegyveres csoporttal közösen csatlakozni fognak “a tavaszi forradalomhoz”.
“Ártatlan civilek ilyen brutális lemészárlása elfogadhatatlan” – szögezte le az Arakán Hadsereg szóvivője, Khine Tu Ka a Reuters hírügynökségnek.

Kedden Pramudvinai Don thaiföldi külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy kormánya az erőszak csökkentésére szólította fel a a mianmari juntát. Pramudvinai szerint Mianmar tudomásul vette az üzenetet, ám azt válaszolta, hogy minden a helyzettől függ. A külügyminiszter hozzátette, hogy a mianmari rendezés lesz a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) következő csúcsértekezletének fő napirendi pontja.

A mianmari Politikai Foglyok Támogató Szövetsége (AAPP) azt közölte, hogy eddig 510 halálesetről tud, a meggyilkoltak között számos tinédzser és diák is volt. A biztonsági erők terrorjának áldozatul esettek valódi száma azonban jóval magasabb lehet az AAPP szerint, mivel százakat tartóztattak le, és többségükről azóta senki sem hallott.

A legvéresebb nap a múlt szombati volt, amikor a fegyveres erők napján a katonák több mint száz embert öltek meg, köztük hét kiskorút. Ennek ellenére hétfőn ismét tömegek vonultak az utcákra a puccs elleni tiltakozásul, a rendfenntartók ekkor hét embert öltek meg Rangunban, az ország legnagyobb városában. Az áldozatok temetései is tiltakozássá váltak. A koporsókat tömegek állták körül, sokan három ujjukat a magasba emelve hirdették, hogy támogatják az ellenállást a juntával szemben.

Kedden ismét tüntetéseket jelentettek Mianmarból. Rangunban helyszíni beszámolók szerint az emberek az utcára öntötték a háztartási szemetet, csatlakozva a civil aktivisták által meghirdetett “szemétsztrájk” elnevezésű tiltakozáshoz. A kezdeményezés válasz a junta hétfői felhívására, amely felszólítja a lakosságot, gondoskodjanak a szemét eltakarításáról.

Hétfőn a thaiföldi miniszterelnök, Prajuth Csan-ocsa bejelentette: országa felkészült a Mianmarból érkező menekülthullámra, jóllehet “nem szeretnének tömeges bevándorlást”. A napokban ugyanis aktivisták arról adtak hírt, hogy több ezer ember menekülhetett a szomszédos Thaiföldre a délkelet-mianmari Karen államból azt követően, hogy a hadsereg légicsapásokat hajtott végre a helyi etnikai gerillacsoport bázisai ellen.
Kedden Tani Szangrat thai külügyi szóvivő megerősítette: nem fogják visszafordítani a Mianmarból érkezőket, hozzátéve, hogy az emberek vélhetően önként haza fognak térni, “amint a helyzet rendeződik”.

Ugyancsak kedden Prajuth Csan-ocsa kormányfő újságíróknak azt mondta, egyenlőre nem lehet beszélni tömeges menekültáradatról. Hozzátette, csak abban az esetben “kérik meg” az embereket a hazatérésre, ha a térségben, ahonnan jöttek, nincsenek erőszakcselekmények.

A Reuters hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva arról adott hírt, hogy kedden ismét többtucatnyian menekültek Thaiföldre, hogy orvosi segítséget kapjanak. Thai tisztségviselők szerint a menekültek a mianmari karen kisebbség tagjai.

Ugyancsak a Reuters közölte kedden indiai tisztségviselőkre hivatkozva, hogy India Mianmarral szomszédos Mizoram állama visszavonta azt a rendeletet, amely megtiltja a Mianmarből érkezők ellátását étellel és szállással.
Február vége óta több mint ezren menekültek Mianmarból Mizoramba, illetve többen a szomszédos Manipur állam felé vették útjukat, ahol azonban a vezetés a Mianmarral szomszédos öt kerület hatóságait arra utasította, fordítsák vissza az embereket. A Reuters értesülései szerint a kerületek hatóságainak a menekülőket “udvariasan el kell küldenie”.

Az indiai szövetségi kormány korábban arra szólította fel a helyi hatóságokat, akadályozzák meg a szomszédos országból érkező esetleges menekülthullámot. A döntést többen bírálták, köztük Sivsankar Menon, India volt nemzetbiztonsági tanácsadója is, aki Twitter-bejegyzésében szégyenletesnek nevezte azt.
Manipuri kórházi források szerint több menekült lőtt sebekkel érkezett.

Mianmarban a katonaság február 1-jén vette át a hatalmat, arra hivatkozva, hogy a civil kormány nem hallgatta meg a panaszaikat az előző választásokkal kapcsolatban, amelyet toronymagasan a Nemzeti Liga a Demokráciáért nyert meg. A parlament megalakulása előtti órákban őrizetbe vették az országot de facto vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szu Kji államtanácsost, az államfőt és több vezető politikust. Az országban azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑