Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 03. 16.

Háborús veterán autók (képek)

2017. 03. 16.

Ahol háború van, ott mindenfelé zűrzavar és pusztítás nyomai figyelhetőek meg, még évekkel a fegyverek ropogásának elmúlását követően is. A rombolás nem kímél sem embert sem tárgyakat,

A közel-keleti országban az elmúlt évek eseményeinek nyomán szinte alig maradt épen valami, a folyamatos harcok és a bombázások majdnem a földdel tették egyenlővé Aleppót, ahol Mohammed Mohiedin Anis, megszállott autórajongó is él.

Majdnem légvédelmi ágyú állványaként végezte

A 70 éves öreg úr, akit sokan Abu Omarként ismernek anno orvosnak tanult a spanyol Zaragozában, majd a ’70-es években Torinóba ment, hogy ott Fiat autók gépkönyveit fordítsa le arab nyelvre, ezt követően visszatért Szíriába és saját vállalkozásba kezdett, egy kis kozmetikai üzemet hozott létre, amely a “Mila Robinson” nevet kapta. Az egykor jómódú Anis mindig is szívesen hódolt első számú szenvedélyének, az autóknak, amelyek szeretetét még az édesapjától örökölte.

.

“Szeretem az autókat, mert olyanok, mint a nők, szépek és erősek.”

Még februárban az AFP hírügynökség készített vele egy interjút, a nyolcgyerekes családapa elmondta, hogy 30 darabos autógyűjteménye volt, amelyek többsége elsősorban a bombázások miatt mára már igen romos állapotba került. Voltak autók, amelyeket elloptak, illetve vannak olyanok is, amelyeket a hatóságok foglaltak le, mondván akadályozzák az utca forgalmát.

“Nagyon boldog életem volt, de a dolgok megváltoztak.”

Főként az ’50-es évekbeli amerikai autókat szerette, ugyanakkor a gyűjteményében helyett kapott Citroën 2CV kisteherautó, illetve egy VW Kübelwagen is. Leginkább az 1947-es meggypiros Cadillac típusra büszke, amelyben több elnök is ült, mint például az egyiptomi Gamal Abdel Nasser és Shukri al-Quwatli, a szíriai ellenzéki vezető, akik diadalmasan autóztak keresztül Damaszkusz utcáin a rövid életű Egyesült Arab Köztársaság kikiáltásakor 1958-ban.

.

“Nézzék sír, segítségért kiált.” – mondta Anis az ’55-ös Buick Super típusra mutatva

A harcok kiéleződésével Mohiedin Anis elhagyta Aleppót, bő két hónapig távol volt a házától és a szeretett autóitól, végső kétségbeesésében az autókból kiszerelte a kormányt és az üléseket, hogy ne tudják őket ellopni. A harmincéves énekes szomszédja, Nihad Sultan elmondta, hogy a helyieknek valahogyan sikerült meggyőzni a lázadókat, hogy a híres Cadillacet ne használják légvédelmi ágyú állványaként, így az autó a még nagyobb pusztítástól szerencsére megmenekült.

“Három Cadillacem van, mert ezek a legluxusabb autók, ha egy gyűjtőnek nincs egy Cadillacje sem, az olyan, mintha nem lenne a gyűjteménynek feje.” Ezen kívül Buick, Chevrolet, Hudson és Mercury is színesítette a kollekcióját.

A harcok elcsendesülése után Anis visszatért, szomorúan tapasztalta, hogy a háza romokban hevert, és körülötte az autói is. A gyűjteménye szomorú állapotban van, a háború tette azzá, amit a fotókon is látunk. “Nagyon boldog életem volt, de a dolgok megváltoztak. Most az élet kemény, de nem szabad elveszítenünk a reményt”, mondja Anis, aki rágyújt kedvenc pipájára, miközben a szíriai énekes, Mohamed Dia al-Din dalát hallgatja. Az öreg úr megígérte, hogy a megmaradt autóit és a házát rendbe fogja hozni, így talán az autótörténelem egy darabkája ismét fényesen fog ragyogni!

Vancello.blog.hu fotók: AFP, Joseph Eid

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑