Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2015. 12. 12.

Hadi helyzet Észak-Szíriában

2015. 12. 12.

Újabb stratégiai területeket foglaltak vissza a szíriai kormányerők és szövetségeseik Lattakia és Aleppó tartományban.

A Szíriai Arab Hadsereg 10 kilométerre van a török határtól Észak-Lattakiában, miután elfoglalta Ruwejszet Al-Jakubart.

A Szíriai Arab Hadsereg Köztársasági Gárda 103. Dandára kedden éjjel folytatta nagy kiterjedésű offenzíváját a Kurd-hegységben (Dzsabal Al-Akrad), Lattakia tartomány északkeleti területén, elfoglalva egy másik kiemelt helységet, a Törökország által támogatott Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) és FSA Liwa Szukkur Al-Ghaab szervezetekben harcoló „iszlamista felkelőktől” (értsd: vahabita terroristáktól).

Egy harctéri tudósító szerint, aki a Szíriai Fegyveres Erők hadmozdulatait közvetíti Északkelet-Lattakiában, a Szíriai Arab Hadsereg 103. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erők Kurdaha városi egységével, a Szíriai Szociális Nemzeti Párt katonai szárnyával és a Szíriai Ellenállással (Mukkawama Szouriji) teljesen ellenőrzésük alá vonták Ruwejszat Al-Jakubar helységet, miután előrenyomultak a közeli Al-Zijara városból a Kurd-hegységben (Dzsabal Al-Akrad).

A Kurd-hegységben történt előrehaladáson kívül a Szíriai Köztársasági Gárda 103. Dandára és szövetségesei áttörték az „iszlamista felkelők” (értsd: megszálló terroristák) védelmi vonalait Bejt Fareszben, elfoglalva ezt a települést, miután kemény harcot vívtak az Al-Kaida (Al-Nuszra Front) fegyvereseivel a Turkmani-hegységben Észak-Lattakiában.

A Szíriai Arab Hadsereg 103. Dandára és a szövetséges egységek már több mint 300 négyzetkilométernyi arcvonalat foglaltak el a vahabita megszállóktól Lattakia tartomány északi részén, 10 kilométerre megközelítve a török határt Dzsabal Al-Akradban és Dzsabal Al-Turkmaniban.

A Szíriai Fegyveres Erők és a Hezbollah tovább folytatják a hadműveleteiket Aleppó tartomány déli részén, miközben a „felkelők” segítséget kérnek.

Az Al-Kaida (Al-Nuszra Front), a Harakat Ahrar Al-Sham, a Harakat Nur Al-Din Al-Zinki és a Liwa Sukkur Al-Sham terrorszervezetek (a nyugati sajtóban „felkelők” vagy „mérsékelt ellenzék”) komoly bajba kerültek Aleppó tartomány déli területén, mert a Szíriai Fegyveres Erők és a Hezbollah tovább nyomulnak előre a hadászatilag fontos Aleppó-Damaszkusz főútvonalig (M5).

Szerda reggel a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztálya együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) Aleppó városi egységével, a Hezbollah-val és a Harakat Al-Nudzsaba iraki paramilitáris egységgel folytatták nagy erejű támadásukat Barkum és Al-Zorba helységekben, előretörve ezekben a városokban az Aleppó-Damaszkusz főútvonal mentén, miután kemény összecsapásokat vívtak a Dzsabhat Al-Nuszra, a Harakat Ahrar Al-Sham és a Harakat Nur Al-Din Al-Zinki terrorszervezetek fegyvereseivel.

Miközben a Szíriai Fegyveres Erők és szövetségeseik tovább nyomulnak előre az Aleppó-Damaszkusz főútvonal mentén, a Dzsabhat Al-Nuszra és a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezetek fegyveresei második alkalommal próbáltak meg betörni Tal Al-Ejsz stratégiai helyzetű városába 48 órán belül; azonban szintén másodszor képtelenek voltak áthatolni a kormányerők szilárd védelmi vonalain.

Ahogy a „felkelők” helyzete napról napra romlott, a Dzsabhat Al-Nuszra tagjai úgy próbáltak kétségbeesetten segítséget kérni a „rawafidhek” ellen (sértő kifejezés shia muszlimokra), mert több kulcsfontosságú helyszínt elvesztenek az Aleppó-Damaszkusz főútvonal mentén.

A segélykérő üzeneteket a másik Szírián élősködő Al-Kaida frakciónak, a Dzsund Al-Aksza terrorszervezetnek küldték, amely jelenleg Hama tartomány északi határán harcol.

Amennyiben a megszálló terrorszervezetek elvesztik Al-Zorbat, akkor a Szíriai Fegyveres Erők és a Hezbollah ténylegesen is elvágja a „felkelők” Idleb tartományból Aleppó tartomány fővárosába vezető fő ellátási útvonalát.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑