Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 03. 24.

Hadi helyzet Szíriában – Orosz harci helikopterek militánsokat támadnak Észak-Hamaban

2019. 03. 24.

Helyi jelentések szerint az Orosz Légierő folytatta a terroristák infrastruktúrája elleni légi csapásokat az Idleb tartományi úgynevezett deeszkalációs zónában.

Március 21-én állítólag orosz vadászbombázók mértek csapásokat a vahhabita militánsok állásaira Dzsizr Al-Shughur és Frikah városok közelében Idleb tartomány északnyugati részén, valamint Shejkh Musztafa, Kafr Rumah, Maar Tahroma, Al-Hamidijah, Hiszh, Bszida, Fakie, Kaszabijeh és Talasz településeknél a tartomány déli részén.

Ezenkívül az Orosz Légierő két MI-24P harci helikoptere csapott le a dzsihádista militánsok számos állására Al-Lataminah város közelében Hama tartomány északi részén.

A vahhabita militánsokhoz közeli források kevés részlettel szolgáltak a saját személyi veszteségeikről és az elpusztult létesítményeikről. Szerintük minden ilyen támadás csak “pékségeket” és “kórházakat” szokott érni. Ezzel szemben a Szíriai Fegyveres Erőkhöz közeli források azt közölték, hogy a légi csapások célpontjai olyan radikális vahhabita csoportok erődítései, vezetési pontjai, távközési létesítményei és lőszerraktárai voltak, mint a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű terrorista koalíció), a Dzsaish Al-Izza és a Turkesztáni Iszlám Párt nevű terrorszervezetek voltak.

Az orosz média szerint egy MI-28NM harci helikoptert telepítettek a szíriai Hmeimim légi támaszpontra tesztelési célok miatt. A MI-28NM az eredeti MI-28N “Éjszakai Vadász” modernizált változata. Az új verzió orr részén új burkolat van, új fegyverirányító rendszert és új radart kapott. Ezenkívül arra tervezték, hogy modern irányított rakéta fegyverzetet is célba tudjon juttatni.

Sajtójelentések szerint az Orosz Fegyveres Erők a helikopter új berendezéseinek és fegyverzetének tesztelését tervezik a szíriai sivatag magas hőmérsékletében és homokviharaiban.

Az orosz TASZSZ hírügynökség egy mostani beszámolójában nyilvánosságra került, hogy a MI-28NM harci helikopter egy új típusú irányított rakétával lesz felfegyverezve, aminek a neve “Article 305”. A rakétába elektro-optikai érzékelőt és inerciális navigációs rendszert (INS) építettek be és hatótávolsága meg fogja haladni a 25 kilométert. Az nem világos, hogy a rakétát szintén tesztelni fogják a szíriai hadszíntéren.

A “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) milíciái és az USA vezette koalíció gyakorlatilag legyűrte az ISIS terrorszervezet minden ellenállását az Eufrátesz-folyó keleti partján. Egy biztonsági művelet még zajlik a mostanában felszabadított Baghúz település térségében. A következő napokban egy hivatalos nyilatkozat is várható a témában az SDF-től vagy az USA vezette koalíciótól.

Donald Trump amerikai elnök március 21-én azt mondta, itt az idő, hogy az Egyesült Államok teljesen elismerje Izrael szuverenitását a megszállt Golán-fennsík felett.

“52 év után itt az ideje, hogy az Egyesült Államok teljesen elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely stratégiai és biztonsági szempontból döntő fontosságú Izrael Állam számára és a regionális stabilitásnak.” – írta Trump a Twitteren.

Számos amerikai politikus, közöttük Lindsey Graham szenátor, már támogatásukról biztosították az ötletet. Számításba véve a Trump-kormányzat korábbi intézkedéseit, a megszállt Golán-fennsík Izrael részeként történő amerikai elismerése egy lehetséges lépés. Az ellentétek emiatt a régióban valószínűleg tovább fognak növekedni.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑