Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2015. 07. 28.

Halálra ítélték Kadhafi fiát és nyolc magasrangú vezetőjét

2015. 07. 28.

Golyó általi halálra ítélték Seif Al-Islam Kadhafit a néhai líbiai vezető Moammer Kadhafi fiát és a megdöntött rendszer nyolc magasrangú vezetőjét.

Az iszlamisták által uralt Tripoliban székelő bíróság kilenc vádlottak ítéltek halálra, köztük van Líbia legutolsó miniszterelnöke Al-Bagdadi Ali Al-Mahmudi, és  Abd Allah Al-Sansawi  a titkosszolgálatot vezetője is.

A hajdani fővárost is ellenőrzés alatt tartó iszlamista kormány bírósága 37 líbiai vezető ellen indított eljárást., 29 személy ellen hoztak ítéletet kedden.

A kilenc halálraítélt mellett, nyolc vádlott életfogytiglani börtönbüntetést kapott, négy vádlottat felmentettek, a többiek 5-12 év közötti börtönbüntetést kaptak.

Az Európai Tanács elítéli a Tripoliban székelő bíróság eljárását

“Az ügyet át kellett volna adni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak, hogy tisztességes eljárásban legyen részük” – közölte a norvég Thorbjorn Jagland, kiemelve, hogy az Európa Tanács továbbra is elkötelezett a halálbüntetés eltörlése mellett Európában és szerte a világon.

 Seif Al-Islam Kadhafira távollétében mondta ki a halálos ítéletet a bíróság, mert őt az Al-Zintan nevű milícia tartja fogva Zintanban, az ország északnyugati részén, és nem voltak hajlandóak átadni a Tripoliban székelő, és a nemzetközi közösség által el nem ismert iszlamista kormánynak, nem ismerik el ugyanis az eljárás jogszerűségét. – közölte az MTI.

Seif Al-Islam Kadhafin kívül mindnyájan egy tripoli börtönben várták az ítélethozatalt. A vád szerint mind háborús bűnöket követtek el a Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelés idején, a békés tüntetések vérbe fojtásakor.

Moammer Kadhafi uralmának megdöntése óta Líbia nem képes kilábalni a különféle fegyveres milíciák okozta káoszból, amellyel szemben a Tobrukban székelő, törvényesen megválasztott ideiglenes kormány teljesen tehetetlen. Korábban a tobruki igazságügyi minisztérium is elítélte a bírósági eljárást.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑