Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 02. 10.

Harminckét éve söpörte el az iráni nép a Pahlavi dinasztiát

2021. 02. 10.

Az Iráni Iszlám Köztársaságban február 11.-én ünneplik az Iszlám forradalom évfordulóját, vagy ahogyan az iráni naptár szerint említik Bahman 22.

1979 február 1.-én, hosszas száműzetése után Khomeini Imám hazatért Iránba és azon a napon elkezdődött az iráni iszlám forradalom, mely megdöntötte az iráni természeti kincseit amerikai kézre játszó Pahlavi dinasztia uralmát.

A forradalom tíz nap alatt lezajlott és február 11.-én bejelentették, hogy az iráni nép győzött a sah több évtizedes uralma felett, mely az iráni lakosokat másodrendű állampolgárrá süllyesztette saját hazájukban.

Ráadásul a Pahlavi dinasztia uralkodásának utolsó évtizedeiben az ország természeti kincseit, olaját, és aranyát kiszolgáltatta az Egyesült Államoknak, Izraelnek és más nyugati országoknak. Az imám hazatérése után az izraeli igazságügy-miniszter ki is jelentette, hogy: Elvesztettük a legjelentősebb olaj beszállítónkat.

A sah rendszerével való szembeszállás azonban több ezer iráni polgár életébe került.

1979. február 11.-én azonban az iráni nép leszámolt az idegenek uralmának és a hazájába hazatérő Khomeini imám lett az ország új vezetője. A nyugati érdekeket kiszolgáló sah-barát Bakhtiar kormány lemondott az iráni hadsereg pedig kijelentette, hogy nem száll szembe a néppel.

Ezek után pedig a Khomeini Imám által kinevezett Mehdi Bazargan miniszterelnökségével létrejött az ideiglenes átmeneti kormány, mely megkezdte tevékenységét, aminek első fontos eredménye az Iráni Iszlám Köztársaság megalapítása volt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑