Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2018. 07. 25.

Hazatérőben az elmenekült szíriaiak egyre nagyobb része

2018. 07. 25.

Több mint százezer menekült települt vissza a szíriai főváros, Damaszkusz melletti Kelet-Ghouta térségébe, mióta a kormányerők áprilisban visszafoglalták a területet a lázadó fegyveresektől – közölte tegnap Oroszország szíriai menekültügyi központjának a szóvivője.

Egy a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozó kelet-gútai lakos elmondta: Ankarából települt haza, ahová pedig Libanonon keresztül menekült. – Boldog vagyok, hogy visszatértem, és a béke újra beköszöntött a hazámban – mondta.

Az utóbbi hónapokban egyre több ember tért vissza a korábban iszlamisták uralta területekre. Az északnyugat-szíriai Lattakia tartományban működő, a harcoló felek békéltetésére létrehozott orosz koordinációs központ arról számolt be: több mint 67 ezer ember költözött vissza Kelet-Ghoutába menekülttáborokból.

Nem egyedi eset ez, sőt: mostanra tendenciává vált, hogy egy adott település felszabadítását követően tömegesen térnek vissza egykori ottho­naikba a szíriai családok. Ez történik a 2011 óta háborús ország legdélebbi csücskében található Daraa kormányzóságban is, ahová több mint kétszázezer lakos tért vissza július elején, rögtön azután, hogy a körülbelül egy hónapon át tartó ostromot követően a Szíriai Arab Hadsereg erői – az orosz csapatok biztosításával – visszafoglalták a területet.

Akkor a nemzetközi sajtó arról írt: a helybéliek kezdetben a kormányerőktől tartva féltek visszatérni otthonaikba, de végül a damaszkuszi kormány kérte az ENSZ-t, hogy nyújtson humanitárius segítséget a dél-szíriai területekre visszatérő családoknak. Daraa elfoglalásával egyébként az iszlamista fegyvereseknek mára csak egyetlen jelentősebb térségük maradt, mégpedig a török határ vidéke Szíria északnyugati részében, ami Idleb tartománytól az Aleppótól északkeletre fekvő Dzsarábluszig terjed.

VITATOTT EVAKUÁLÁS

A szíriai kormány tegnapelőtt bűnös műveletnek minősítette, hogy Izrael a hétvégén titokban segített Jordániába menekíteni több száz, úgynevezett Fehér Sisakos szíriai aktivistát, azok családtagjaival együtt. Damaszkusz azzal vádolja őket, hogy külföldi ellenséges ügynökök, akik együttműködnek a felkelőkkel. Ahmad Badreddín Hasszún szíriai főmufti is a mentőszervezet tagjainak felelősségre vonását követelte a Szíria területén elkövetett háborús bűncselekmények, a többi között vegyi fegyverek alkalmazása miatt. – Sokan közülük vegyészek, s humanitárius küldetések álcája alatt azzal foglalatoskodtak, hogy mérgező anyagokat vetettek be a polgári lakosság ellen – hangoztatta.

Magyar Idők – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑