Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2020. 02. 04.

Helyzetjelentés a Szíriai Arab Hadsereg által a megszálló török csapatokra mért csapásokról

2020. 02. 04.

2019. december 31-én egy török katonai menetoszlop hatolt be szíriai földre Idleb tartományban és Szarakib felé haladt. A szíriai hatóságok egy helyénvaló politikai üzenetet küldtek Ankarának, hogy bármely török csapatmozgás, ami az Asztanai megállapodásban nincs rögzítve védhetetlennek számít. Habár a török fél nem szüntette meg a mozgásait és továbbra is megszállóként tartotta fenn jelenlétét Szíriában.

Ezért a Szíriai Arab Légierő figyelmeztető jelleggel csapásokkal sújtotta a török menetoszlop útvonalát arra kényszerítve őket, hogy védelmi állásokba vonuljanak a Szarakibtől északra lévő mezőkön az M5 jelű országút mentén (Damaszkusz és Aleppo között).

Az incidenst követően és azért, hogy megpróbálják megállítani a Szíriai Arab Hadsereg Idleb tartományi hadműveletét, a török támogatású vahhabita zsoldosok Al-Bab városban (ami török megszállás alatt van) támadást indítottak a hadsereg állásai ellen Aleppo tartományban. A Szíriai Légierő megtorlásul légi csapásokat mért Al-Bab városban lévő megszálló célpontokra.

Február elsején a Török Hadsereg hivatalosan is csapatokat küldött Szarakibhez és “ellenőrző pontokat” létesített a városban (ahogy erre utaltunk a korábbi megosztásunkban).

A Szíriai Parancsnokság, a feszültség csökkentése érdekében, még egyszer megfelelő diplomáciai csatornákon politikai üzenetet küldött Ankarába, hogy bármely török csapatmozgás, ami nem része az Asztanai megállapodásnak védhetetlennek számít.

2020. február 2-án a Szíriai Arab Fegyveres Erők, miközben Szarakibtól nyugatra a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida terrorhálózat szíriai frakciója) állásait lőtték, eltaláltak egy török katonai alegységet, amely nyilvánvalóan az említett vahhabita terrorista csoporttal működött együtt. A tűzcsapásban 7 fő török katona és egy vahhabita zsoldos meghalt, valamint több török katona sebesült meg.

Tegnap reggel arra ébredtünk, hogy az önjelölt oszmán szultán és wahhabi terrorista szponzor, Recep Tajjip Erdogan azt állítja, hogy a csapatai 30 szíriai katonát öltek meg a Szíriai Arab Hadsereg állásaira mért csapásokban, amikor száznál több tüzérségi lőszer lőttek ki és török F-16 vadászgépek bombáztak.

Az orosz Honvédelmi Minisztérium hivatalos nyilatkozatát követően, és amit mi is állítunk, a török csapatmozgások az Asztanai megállapodásban nem engedélyezett módon történtek és az orosz kormányt nem értesítették a török behatolásról, valamint nem történtek a Szíriai Arab Hadsereg elleni török támadások, szíriai katonák sem haltak meg, ellentétben a török elnök állításaival!

A lenti képen Szarakib várost látják egy vörös körben, az M5 országutat (Damaszkusz és Aleppo között) pirossal és az M4 országutat (Lattakia és Szarakib között) zölddel. Az összes politikai megállapodás, amellyel a Szíriai Parancsnokság egyetértett és amit aláírt, kinyilvánítják, hogy a két országút védett és az egyetlen helyszín, ahol a Szíriai Parancsnokság beleegyezett, hogy Törökország ellenőrző pontokat létesítsen. Habár, a másik oldalról a török fél elmulasztotta betartani az egyezménynek ezt a részét, amikor csapatokat küldött nem csak megfigyelő pontokat hozott létre.

A Szíriai Arab Hadsereg mostani hadműveletének célja a térségben, hogy helyreállítsa a két említett országút feletti teljes szíriai ellenőrzést és a művelet addig folytatódik, amíg ezt a célt el nem éri.

Ahogy korábban mondtuk, nem hozunk nyilvánosságra művelet végrehajtási szabályokat, azonban az lenne a legjobb ha a szembenálló felek nem tennék próbára a Szíriai Arab Hadsereg kapott parancsai iránti elkötelezettségét.

#Megváltás_Hadművelet

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑