Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2018. 12. 13.

Hét év háború után sincs szükség IMF hitelre Szíriának

2018. 12. 13.

A szíriai parlament elfogadta a 2019-es költségvetést. Az ország vezetése IMF és külföldi hitel nélkül oldotta meg az ország működését, annak ellenére, hogy Szíria olajmezőinek többsége még mindig az amerikai hadsereg által támogatott kurd milíciák megszállása alatt van.

A szíriai parlament elfogadta a 2019-es évre vonatkozó költségvetést, Bashar Al-Assad elnök úr ismertette az elfogadott dokumentumot és bejelentette, hogy a jövő év költségvetését 9 milliárd dolláros nagyságrendben határozták meg. Az összeg harmadából olyan projektek valósulnak meg, melyek keretében az országban a háború során keletkezett károkat javítják ki.

A hét éve tartó fegyveres konfliktus során a Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz haderő  az országnagy területéről kiszorította a terroristákat és az egyéb nyugati államok által támogatott szélsőséges fegyveres csoportokat. Szíria keleti része viszont még mindig az amerikai hadsereg által támogatott kurdok kezén van. Ők ellenőrzik az ország olajmezőjének 90%-át.

Az elnök úr a parlament által elfogadott költségvetés ismertetése során elmondta, hogy annak pontos összege 3 882 milliárd szíriai líra, mely 8.9 milliárd amerikai dollárnak felel meg. Ebből 1100 milliárd líra (2,5 milliárd dollár) lesz elkülönítve ,,befektetésekre,, vagyis a háborús újjáépítésre.

Mamun Hamdan pénzügyminiszter a SANA hírügynökségnek elmondta, hogy 443 milliárd líra (1 milliárd dollár) van elkülönítve a Szíriai Arab Hadsereg által felszabadított területeken történő beruházásokra. 700 milliárd lírát (1.6 milliárd dollár) költenek majd az elektromos hálózattal kapcsolatos fejlesztésre.

A szíriai kormány csapatai ugyanis ebben az évben felszabadították a főváros körüli, korábban a terroristák által megszállva tartott területeket. Ezen kívül jelentős területek kerültek vissza a szíriai állam ellenőrzése alá az ország déli területein és már csupán az ország észak-nyugati részén található Idleb körzetét kell felszabadítaniuk, melyet akadályoz a törökök által támogatott és mesterségesen létrehozott ún. ,,ütköző zóna,,. Tehát a jövő évi költségvetésbe bele lett számítva a felszabadított területek felújítása is.

Szíria 2018-as költségvetése 3 187 milliárd szíriai líra (7.3 milliárd dollár) volt. A háború sújtotta ország kormánya azonban össze tudott állítani egy költségvetést mindenféle külső segítség nélkül.  A szír vezetés EU és IMF hitelek, valamint kölcsönök nélkül is tud teljesíteni egy költségvetési évet, melyre sok, a szíriai elnök távozását korábban követelő nyugati állam nem képes.

Orientalista.hu –  Al-Isfahani

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑