Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2017. 02. 02.

Irán atomrakéta szállítására is képes drónt tesztelt

2017. 02. 02.

Irán a vasárnapi, közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétával végzett kísérlete után egy olyan robotrepülőgépet is tesztelt, amely képes atomtöltet célba juttatására – jelentette csütörtökön a német Die Welt című lap meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A Die Welt értesülései szerint a Szúmár típusú rakéta Iránban készült és az első sikeres tesztelése során körülbelül hatszáz kilométert tett meg. A rakéta elméleti hatótávolsága 2-3000 kilométer is lehet.

A robotrepülőgépek ellen nehezebb védekezni, mint a ballisztikus rakéták ellen, mert alacsonyan, a domborzatot követve repülnek, képesek elkerülni a radarokat, kevésbé hatékonyak velük szemben a rakétavédelmi rendszerek, és a mélyen az ellenség területén belül található célpontokat is elérik.

Irán számára az is fontos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iránról szóló határozatai egyetlen szót sem ejtenek a robotrepülőgépekről, viszont tiltják, hogy Teherán atomtöltet hordozására képes ballisztikus rakétát fejlesszen.

A Teheránra kivetett nemzetközi szankciók többségét tavaly januárban oldották fel, miután 2015 júliusában a nagyhatalmaknak és Németországnak sikerült megállapodnia Iránnal az iszlám köztársaság vitatott atomprogramjáról. További nyolc évig érvényben marad az a tilalom, hogy Irán nem fejleszthet olyan ballisztikus rakétát, amellyel atomtöltet lehet célba juttatni. Irán szerdán megerősítette, hogy egy új ballisztikus rakétát tesztelt, de hozzátette, hogy a tesztelés nem sértette meg sem a nagyhatalmak és Teherán között létrejött nukleáris megállapodást, sem pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának az egyezséget jóváhagyó határozatát, mert a rakéta nem alkalmas arra, hogy atomtöltetet hordozzon. A robotrepülőgépről szóló hírt viszont egyelőre nem kommentálták az iráni hatóságok.

Michael Flynn, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, aki Donald Trump beiktatása óta először szólalt meg nyilvánosan, erélyesen bírálta az iráni magatartást, de nem fejtette ki, hogy Washington milyen megtorló lépéseket szándékozik tenni. Azzal vádolta meg Teheránt, hogy megfélemlíti az Egyesült Államok szövetségeseit, bizonytalanságot kelt szerte a Közel-Keleten. Egyben bírálta a Barack Obama vezette előző amerikai kormányzatot, mert szerinte nem tett meg mindent az iszlám köztársaság megfékezése érdekében.

Flynn kijelentette: “Mától hivatalosan figyelmeztetésben részesítjük Iránt”.

A nemzetbiztonsági tanácsadó nem nevezte meg, hogy pontosan mire figyelmezteti a Fehér Ház Teheránt. A Trump-kormányzat magas rangú tisztségviselői azt mondták, hogy tevékenyen fontolgatják a lehetőségek körét, beleértve a gazdasági intézkedéseket és Irán regionális szomszédainak nyújtandó fokozott támogatást.

Donald Trump szerdán a közösségi médiában azt írta: “Régóta nyilvánvaló, (hogy) Irán gyors ütemben Irak egyre nagyobb részét vonja ellenőrzése alá annak ellenére, hogy az Egyesült Államok 3 billió dollárt tékozolt el ott”.

Orientalista.hu – (MH,MTI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑