Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 12. 24.

Irán és a Hezbollah egyenlőre nem távoznak Szíriából

2020. 12. 24.

Buthaina Shaaban, a szíriai elnök egyik tanácsadója a napokban nyilatkozta a libanoni Al-Mayadeen híroldal számára, hogy Irán és a Hezbollah távozása Szíriából egyáltalán nem szerepel a tervek között.

Shaaban szerint az Egyesült Államok szíriai ügyekért felelős biztosa James Jeffrey se dönthet a szíriai kormány helyett és senki se határozhat Damaszkusz helyett arról, hogy milyen kapcsolatokat ápol Iránnal, a Hezbollah mozgalommal, vagy éppen a palesztin ellenálló szervezetekkel.

A szíriai elnök tanácsadója azt is elmondta, hogy Damaszkusz és Moszkva viszonya kiváló és ugyanez a helyzet a kínai kormánnyal is, hiszen Oroszország és Kína legalább tiszteli a szövetségeseit. Oroszország pedig nem fogja azt kérni Damaszkusztól, hogy küldje el Iránt és a Hezbollahot a területéről.

Irán korábban be is jelentette, hogy az ott állomásozó tanácsadói akkor hagyják el Szíriát ha erre a szíriai kormány megkéri őket. Tavaly olyan hírek is megjelentek, hogy a libanoni Hezbollah ellenálló mozgalom kivonul Szíriából, azonban libanoni hazafias mozgalomnak továbbra is szorosak a kapcsolatai Damaszkusszal.

Irán és a libanoni ellenálló mozgalom jelenléte fontos Szíria számára, hiszen a terrorizmus elleni háború kezdetén ők nyújtották a legnagyobb segítséget a szíriai nép számára. A Hezbollah mozgalom 2013-óta vesz részt aktívan a nyugati államok által támogatott terrorista csoportok elleni küzdelemben, míg az Iráni Forradalmi Gárda egységei már az első napoktól fogva a szíriai hadsereg oldalán harcolnak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑