Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irán

2015. 07. 06.

Irán és a NAÜ menetrendet állít fel a technikai kérdések megoldására  

2015. 07. 06.

Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) szoros együttműködésben fogja megoldani a még fennálló nukleáris kérdéseket meghatározott menetrend szerint, mondta  Teheránban Hassan Rohani iráni elnök.

Irán tagja az atomsorompó-egyezménynek, és az ebben foglaltaknak megfelelően kész rendezni a fennálló kérdéseket, mondta Róháni a látogatáson Iránban tartózkodó Amano Jukijama NAÜ-elnökkel folytatott találkozóján.- közölte a cri.cn

A NAÜ-nak szerepének megfelelően kell eljárnia a nagyhatalmakkal folytatott megbeszéléseken, hogy más tagokhoz hasonlóan Irán is megkülönböztetés nélkül élvezhesse jogait, mondta.

Irán átlátható együttműködést folytatott a NAÜ-val az elmúlt években, és a NAÜ megbizonyosodhatott arról, hogy Irán nukleáris programja nem irányul fegyver előállítására, tette hozzá.

Ezt Amano is megerősítette a Róhánival folytatott megbeszélésen. „A korábbi vizsgálatok alapján beszámoltunk arról, hogy Irán nukleáris tevékenysége nem fordult a katonai program irányába” – fogalmazott.

„Úgy vélem, hogy a fennmaradó problémák szoros együttműködéssel megoldhatók lesznek” – tette hozzá.

Az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács vezetője, Ali Samháni elmondta, hogy eltökélt arra és a politikai akarat is megvan ahhoz, hogy „igazságos és kiegyensúlyozott” megállapodásra jussanak a nagyhatalmakkal egy hosszú távra szóló megoldásról a kérdéses nukleáris ügyekben.

Az Irán által a nemzetközi intézményekkel a rá eső kötelezettségeken és a hagyományos jogi eljárás keretén belül folytatott aktív együttműködés az ország elveinek lényegét jelenti, mondta Samhani az Amanoval folytatott találkozóján.

„Irán üdvözölni fog minden olyan javaslatot, amely a gyakorlatban is garantálja Irán békés célú nukleáris technológiájának folytatását, és feltételek nélkül felszámolja az elnyomó és törvénytelen szankciókat” – tette hozzá.

A maga részéről Amano megértésének adott hangot az együttműködés kapcsán az Iránt érzékenyen érintő kérdésekkel és az elhangzott észrevételekkel kapcsolatban.

Amano több javaslatot tett a jelenlegi technikai kérdések megoldására irányuló kölcsönös együttműködés felgyorsítására, számolt be a Xinhua kínai hírügynökség.

Irán és a nagyhatalmak a határidőig igyekeznek lezárni az atomtárgyalásokat  

Irán és a nagyhatalmak célja, hogy a közösen kijelölt időkereten belül lezárják az atomtárgyalások legutóbbi fordulóját, nyilatkozta július 5-én Bécsben John Kerry amerikai külügyminiszter.

„Ez a célunk,” mondta Kerry vasárnap, két nappal a július 7-i határidő lejárta előtt. Az Egyesült Államok „minden lehetséges eszközt be fog vetni, hogy ezt sikerüljön elérni,” tette hozzá.

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszterrel vasárnap délután folytatott találkozója után Kerry azt mondta az újságíróknak, hogy „itt az idő, hogy kiderüljön, képesek vagyunk-e megállapodni vagy sem”. A többi külügyminiszter vasárnap folyamán tért vissza Bécsbe.

Azonban az elmúlt napokban elért valódi haladás ellenére Kerry úgy fogalmazott: „A legnehezebb ügyek közül néhányban még nem tartunk ott, ahol kellene.”

Az amerikai külügyminiszter azt is megosztotta az újságírókkal, hogy ugyan egyetért Zariffal abban, hogy Irán és a nagyhatalmak „még sosem voltak ilyen közel” a megállapodáshoz, a tárgyalások kimenetele ezen a ponton még bármi lehet.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑