Cadmus fordítás Cadmus
Ázsia

2023. 08. 23.

Irán és Azerbajdzsán megerősítette védelmi kapcsolatait

2023. 08. 23.

Irán és Azerbajdzsán megerősítette védelmi kapcsolatait a két ország közös határán a biztonság fenntartása érdekében – jelentette az IRNA iráni hírügynökség szerdán.

A jelentés szerint az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke Mohammad Bakeri telefonbeszélgetést folytatott Azerbajdzsán védelmi miniszterével Zakir Hasanovval kedden, amelynek során a két tisztségviselő megegyezett védelmi kapcsolataik megerősítésében.

Bakeri szerint a közös határ mentén a nyugalom és a biztonság fenntartása csak a szomszédos államok közötti egység és szolidaritás révén lehetséges. Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a külföldi beavatkozás a régióban csak feszültséget keltene.

Az iráni vezérkari főnök üdvözölte “a két ország fegyveres erői közötti együttműködés, kommunikáció és interakciók javulását”.
Hasanov kijelentette, hogy országa kész javítani a katonai és védelmi együttműködést Iránnal, mivel Azerbajdzsán mindig is baráti országként tekintett a szomszédos országra.

Irán és Azerbajdzsán között azután kezdett elmérgesedni a viszony, hogy utóbbi bezárta nagykövetségét Teheránban, miután január 27-én fegyveres támadás érte a képviseletet, amelynek során a személyzet egy tagja meghalt, két másik pedig megsebesült.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑