Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 03. 13.

Irán és Fehéroroszország szorosabbra fűzi kapcsolatait

2023. 03. 13.

Ebrahim Raiszi iráni elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető hétfőn megegyezett arról, hogy szorosabbra fűzik országaik kapcsolatait.

Lukasenka vasárnap este érkezett Iránba kétnapos látogatásra. Hétfő délelőtt találkozott az iráni elnökkel, akivel 2023-26-ra szóló megállapodást írt alá a két ország politikai, gazdasági és kulturális viszonyának megerősítéséről, mintegy harminc évvel azután, hogy Teherán és Minszk felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat.

A találkozó végén Raiszi hangsúlyozta: Iránnak és Fehéroroszországnak közös stratégiai jövőképe van.
“Nagy tisztelettel figyelem azt a kitartást, amellyel az iráni nép ellenáll a külső nyomásnak és befolyásolási kísérleteknek” – hangoztatta Lukasenka. “Látom, hogy mindezek ellenére Önök modern technológiát fejlesztenek és nukleáris energiát használnak” – tette hozzá.

A fehérorosz politikus szerint Teherán és Minszk “nagyon hasznos lehetne egymás számára, ha valóban összefogna”.
Hétfőn Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője is fogadta Aljakszandr Lukansenkát és az őt kísérő küldöttséget – jelentette az IRNA iráni hivatalos hírügynökség.

Amin Hoszein Rahimi iráni és Ivan Kubrakou fehérorosz belügyminiszter hétfőn megállapodást írt alá az őrizetesek kölcsönös kiadásáról – jelentette a Taszním iráni félhivatalos hírügynökség. Az aláíráson részt vett a két ország elnöke is.

A megállapodás alapján a foglyokat kiadják, hogy a büntetésüket a származási országukban töltsék le.

A Taszním jelentése szerint a felek nyolc megállapodást írtak alá a különböző területeken – egyebek mellett a bankszektorban – történő együttműködésről.

A két ország közötti kereskedelem értéke 2022-ben 100 millió dollár körüli volt, 33 millió dollárral több, mint egy évvel korábban a BelTA fehérorosz hírügynökség által közölt adatok szerint.Ł

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑