Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 01. 13.

Irán normalizálná kapcsolatát Szaúd-Arábiával

2023. 01. 13.

Reményét fejezte ki pénteken Bejrútban az iráni külügyminiszter, hogy Teherán normalizálni tudja kapcsolatait Szaúd-Arábiával.

Hoszein Amirabdollahián sajtótájékoztatóján elmondta, hogy decemberben egy jordániai konferencián találkozott szaúdi hivatali kollégájával, Feiszal bin Farhán ál Szaúddal.

A kapcsolatok hét évvel ezelőtti megszakítása óta a két ország képviseletében nem beszélt egymással ilyen magas rangú tisztségviselő.

Az iráni külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a tanácskozáson egyetértettek abban, hogy folytatni kell az iráni-szaúdi párbeszédet, ami végső soron elvezethet majd a két ország kapcsolatainak rendezéséhez. Hozzátette: reménykednek abban, hogy végül megállapodásra jutnak majd a diplomáciai képviseletek és nagykövetségek újranyitásáról is Teheránban és Rijádban.

A síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia között már az 1979-es iráni iszlám forradalom óta jelentős a feszültség, amely 2016-ban éleződött ki, miután Rijádban másokkal együtt kivégezték Nimr al-Nimr befolyásos síita hitszónokot. Az eset miatt mindkét országban tüntetések robbantak ki, Teheránban a demonstrálók felgyújtották a szaúdi nagykövetséget. A diplomáciai kapcsolatok ezt követően szakadtak meg.

A két ország között Bagdadban kezdődtek tárgyalások 2021 tavaszán. Eredményt mindeddig nem hozott a párbeszéd, az egyetlen kézzelfogható következménye, hogy Irán újra megnyitotta képviseleti irodáját Dzsiddában az Iszlám Együttműködés Szervezeténél.

Tavaly április óta nem is tartottak újabb fordulót, és a felek között közvetítő Irak év végén jelezte, hogy megszakadtak a tárgyalások. Iránban súlyos zavargások törtek ki ősszel, és Teherán azzal vádolta meg Washington mellett Rijádot is, hogy szerepet játszik az iráni vezetés elleni tüntetések felbujtásában.

Az iráni külügyminiszter, aki csütörtök este érkezett a libanoni fővárosba, sajtótájékoztatóján pozitívan szólt arról is, hogy szíriai és török tisztségviselők is egyeztetéseket kezdtek. Amirabdollahián szerint ez kedvezően fog hatni a két ország érdekeire.

A szíriai és a török védelmi miniszter december végén tárgyalt Moszkvában. Az volt az első miniszteri szintű megbeszélés Damaszkusz és Ankara között azóta, hogy 2011-ben kirobbant a polgárháború Szíriában.

A Szíriával szomszédos Törökország már egy évtizede a legnagyobb politikai és katonai támogatást nyújtja a szíriai ellenzéknek, köztük a Damaszkusz által “terroristának” bélyegzett iszlamista szervezeteknek. Törökország 2016 óta három offenzívát indított Észak-Szíriában a kurd erők ellen, amelyek révén az ellenőrzése alá került egy határ melletti övezet, amit Damaszkusz “megszállásnak” nevez.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑