Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2023. 06. 07.

Iránban bemutatták az első hazai fejlesztésű hiperszonikus rakétát

2023. 06. 07.

Iránban bemutatták és tesztelték az újonnan kifejlesztett ,,Fattah,, elnevezésű hiperszonikus rakétát, melyet az iráni védelmi minisztérium szerint a jelenleg Izrael és az Egyesült Államok által használt védelmi rendszerek sem tudnak megsemmisíteni.

A Fattah rakéta sebessége a hangsebesség ötszöröse (Mach 5), 6174 km per óra. Hatótávolsága 1400 kilométer és a robbanófej a célpont elérése előtt Mach 15 sebességre (másodpercenként 5.1 km) is képes felgyorsulni.

A rakéta kilövése után a robbanófej levális a szállító egységről, majd a Föld légkörébe visszatérve, az eredetitől eltérő útvonalon közelíti meg az előre kijelölt célpontot.

Hasonló hiperszonikus rakétával Oroszország és Kína rendelkezik, azonban csak Oroszország tesztelte eddig a harctéren. Az ilyen jellegű rakéta az Egyesült Államokban még csak a tesztelési szakaszban van.

A ,,Fattah,, egy generációs ugrás a rakéta technológia világában és valószínűleg más országok is érdeklődnek majd iránta. Főleg úgy, hogy az ENSZ által Irán ellen 2006-ban bevezetett, a fegyvereket és haditechnikai eszközöket érintő embargó 2022-ben lejárt.

Az iráni Tasnim News híroldal szerint a Fattah rakétát kifejlesztő Iráni Forradalmi Gárda jelenleg egy 2000 kilométeres hatótávolságú hiperszonikus rakétát tervez. A Fattah jelenleg hagyományos robbanófejek hordozására alkalmas azonban bármikor felszerelhető nukleáris robbanófejjel is.

Az izraeli média szerint a Fattah hiperszonikus rakéta 400 másodperc alatt képes elérni Izraelt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑