Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli emberjogi vezető: Hősök azok a palesztinok, akik az izraeli megszállás ellenére kitartanak

2018. 10. 19.

A B’Tselem izraeli emberi jogi csoport vezetője, Hagai El-Ad csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában Izrael palesztinokkal szemben alkalmazott politikáját az apartheid-korszakbeli Dél-Afrikáéhoz hasonlította, és a nemzetközi közösség közbelépését sürgette. Danny Danon Izrael ENSZ-nagykövete reagálva a kritikára kollaboránsnak nevezte El-Adot.

A Biztonsági Tanács elnöki pozícióját betöltő Bolívia meghívására érkezett El-Ad beszédében Izrael telepes politikájára összpontosított, azzal vádolva a kormányt, hogy szándékosan “szétszakít egy egész népet, feldarabolja földjeiket és feldúlja az életüket”.

El-Ad nem vitatta, hogy az izraeli hatóságok által rombolásra ítélt Ciszjordánia fekvő beduin falut, Khan al-Ahmart engedély nélkül építették.

“De ez nem azért van, mert a palesztinok eredendően törvénysértők, ahogy azt egyesek Izraelben is sugallják. Inkább azért van, mert nincs más alternatíva. A palesztinok számára lehetetlen építési engedélyhez jutni az izraeli hatóságoktól, mivel az izraeli létesítésű tervezési rendszereket Ciszjordániában a telepesek kiszolgálására és a palesztinok kifosztására szánták.”

mondta, a palesztinok ENSZ-nagykövete mellett ülve.

Az a tény, hogy az izraeli Legfelsőbb Bíróság zöld utat adott a falu lerombolásához, még nem teszi “igazságossá, vagy akár törvényessé”, folytatta.

“Csak az igazságszolgáltatókból csinál bűnrészest, egy olyan tett jóváhagyásával, amely nem kevesebb mint egy megszállt terület védett lakosai erőszakos elhurcolásának háborús bűncselekménye”.

A Gázai övezetre váltva El Ad megjegyezte, hogy az izraeli Legfelsőbb Bíróság számos izraeli politikai intézkedést engedélyezett a part menti területtel szemben, mint például a haditengerészeti blokádot, vagy az izraeli mesterlövészek tüzelésének folytatását a határ menti tüntetőket célozva.

“Az egyetlen probléma mindezzel az, hogy valójában egyik sem legális, vagy erkölcsös, vagy legkevésbé is elfogadható. Mindazonáltal mindaddig, amíg ez a módszertani, könyörtelen folyamat nem okoz nemzetközi felháborodást és nemzetközi akciókat, Izrael sikeresen folytathatja ezt az ellentmondást: Milliókon zsarnokoskodik, miközben valahogy még mindig demokráciaként tekintenek rá”.

– mondta.

Az angolul felszólaló El-Ad párhuzamot vont a palesztin területek helyzete, a Jim Crow törvények alatti déli államok és a rasszista apartheid rezsim alatti Dél-Afrika között, rámutatva, hogy a palesztinoknak nincsen képviselete az életüket irányító izraeli intézményekben.

“Elismerem, a hasonlat nem passzol tökéletesen, de a történelem sem nyújt pontosat: inkább erkölcsi iránytűt kínál, és az az iránytű Izrael palesztinokat elnyomomó tevékenységének elutasítása felé mutat azzal a meginghatatlan meggyőződéssel, amellyel az emberiség lelkiismerete elutasította ezeket a hatalmas igazságtalanságokat.”

El-Ad reagált Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentésére is, aki a hét elején fertelemnek nevezte a B’Tselemet.

“Soha nem fogsz elhallgattatni minket – sem izraeliek százezreit, akik elutasítják a felsőbbrendűségen és elnyomáson alapuló jelent, és kiállnak az egyenlőségre, a szabadságra és az emberi jogokra épülő jövőért,” – mondta El-Ad.

“Nem vagyok áruló, sem hős,” tette hozzá. “A hősök azok a palesztinok, akik ezt a megszállást bátorsággal és kitartással viselik; akik az éjszaka közepén arra ébrednek, hogy katonák lepik el a házukat; akik tudják, hogy ha egy szerettüket meggyilkolják, a büntetlenség csak az elkövetők számára garantált; akik a földjükön maradnak, tudván, hogy csak idő kérdése, hogy a buldózerek megérkezzenek.”

A következő felszólaló Mansour palesztin nagykövet volt, aki megköszönte El-Ad szavait, és hosszas litániába kezdett, mely során számos váddal illette Izraelt, beleértve a háborús bűnöket, etnikai tisztogatást, apartheidet, vallási szélsőségességet, felbujtást és gyűlölködést.

A sort Danon izraeli követ folytatta, aki El-Ad beszédét cirkusznak nevezte.

“A B’Tselemet az Európai Unió és számos európai kormány finanszírozza, és Bolívia meghívására érkezett, mely egy szörnyű emberi jogi mutatókkal rendelkező ország”.

Danon szerint bár El-Ad és bolíviai fogadói be akarták mocskolni Izraelt, éppen az ellenkezőjét értek el. Az izraeli diplomata szerint Abbász eltűnése hozhat fényesebb jövőt az izraeliek és a palesztinok számára.

Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑