Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 01. 21.

Izraeli igazságügyminiszter: a zsidó állam érdeke egy független kurd állam

2016. 01. 21.

Ayelet Shaked, Izrael külügyminisztere egy tel-avivi konferencián szólalt fel a független kurd állam érdekében. Sürgette az együttműködés növelését a zsidó állam valamint a kurd nép között. Shaked szerint a jelenlegi helyzetben megvan arra a lehetőség, hogy ez által meggyengítsék Izrael ellenlábasait a régióban – írja a Russia Today.

„Szükséges nyíltan felszólalnunk egy kurd állam megalapítása mellett, mely elválasztaná Törökországot Irántól és mely barátságos érzülettel fog viseltetni Izrael iránt” – nyilatkozta Shaked az éves INSS biztonsági konferencián kedden. Később pontosította is, hogy szerinte az új államnak Izrael, Törökország és Irak között kéne elhelyezkednie (vagyis gyakorlatilag Szíria nagy részét a kurdoknak adnák – így nem túl meglepő, hogy a zsidó állam milyen mértékben támogatja a „mérsékelt” és „szélsőséges” terrorista „ellenzéket” az országban – Orientalista.hu).

A miniszter jelezte, hogy Izraelnek „különböző lépéseket kellene tennie, hogy helyrehozzák azon igazságtalanságokat, melyeknek köszönhetően ma a kurd a legnagyobb nemzet a világon, mely nem rendelkezik önálló állammal”, valamint arról is beszélt, hogy „a  kurdok egy ősi nép, több évezredes történelemmel, valamint egy demokratikus nemzet, mely történelme során egyetlen más nemzetet sem támadott meg”.

Shaked számára azonban a kurd állam nem csak arra szolgálna, hogy ékként legyen jelen azon országok között, melyek hallani sem akarnak a független Kurdisztánról.

Beszédét így folytatta: „A kurdok a zsidóság partnerei. A két népnek a történelme régtől összefonódik. Közösen vagyunk érdekeltek továbbá a Daesh megállításában is, és a kurdok egy olyan nemzet, akik minden erejükkel harcolnak ezen terrorszervezet ellen.”

Az INSS konferencián felszólalt Amos Yadlin, egykori izraeli dandártábornok is. Szerinte „a 20 millió kurddal, akiknek nincs lehetőségük független államban élni, és akikkel nem törődik senki” az egyetlen olyan erőnek számít a régióban, aki komolyan is gondolja a harcot az ISIS ellen.

Ugyanakkor látni kell azt is, hogy habár nem hivatalos támogatás érkezik Izrael irányából a kurdok felé, valójában semmilyen hivatalos diplomáciai kapcsolat nem létezik a két állam között. Azonban egyes jelentések szerint az iraki félautonóm kurd tartomány, valamint a zsidó állam között léteznek üzleti kapcsolatok, katonai téren is van együttműködés, valamint még 2014-ben maga Benjamin Netanyahu miniszterelnök is kiállt a független Kurdisztán megalapítása mellett.

Az Irakban élő kurdok továbbra is követelik függetlenségüket, de a népnek vannak tagjai Szíriában és Törökországban is, utóbbi országban ők alkotják a legnagyobb etnikai kisebbséget, róluk gyakran lehet is hallani, lévén, hogy újra és újra véres harcok bontakoznak ki a függetlenségpárti kurdok valamint a Recep Tayyip Erdogan nevével fémjelzett török rezsim fegyveres erői között.

Látni kell azonban azt is, hogy Izrael mostani kurdok iránt való érdeklődése valójában nem arról szól, hogy emberjogi kötelességüket teljesítsék, hanem egész egyszerűen annak köszönhető, hogy Izrael kezd kifogyni a szövetségesekből, és úgy gondolják, hogy Kurdisztán létrejötte biztosíték lenne arra, hogy legalább egy számottevő Izrael-barát muszlim állam létezzen a térségben.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑