Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2023. 04. 15.

Jordánia közös arab békejavaslatot tett a szíriai konfliktus lezárására

2023. 04. 15.

A Jordán monarchia azt tervezi, hogy javaslatot tesz egy közös “arab béketervre”, amelynek célja a szíriai konfliktus lezárása – mondta egy jól értesült forrás a Reutersnek.

A tervet péntek délután a szaúdi Dzsiddában tartandó találkozón vitatják meg, amelyen Irak, Jordánia, Egyiptom és az Öböl Menti Együttműködési Tanács-országainak diplomatái vesznek részt, és amelynek célja, hogy megvitassák Szíria esetleges visszatérését az Arab Ligába.

A találkozó középpontjában a szíriai válság megoldására irányuló “vezető arab szerepvállalás elindítása áll majd az évek óta tartó sikertelen nemzetközi erőfeszítések után” – idézi a Reuters a névtelen forrást.

“A RÉSZLETES ÚTITERV AZ ÖSSZES KULCSFONTOSSÁGÚ KÉRDÉSSEL … ÉS A VÁLSÁG MEGOLDÁSÁVAL FOGLALKOZIK MAJD, HOGY SZÍRIA VISSZAÁLLÍTHASSA SZEREPÉT A RÉGIÓBAN ÉS ÚJRA CSATLAKOZHASSON AZ ARAB LIGÁHOZ” – MONDTA A NÉVTELENÜL NYILATKOZÓ TISZTVISELŐ, HOZZÁTÉVE, HOGY A TERV CÉLJA TOVÁBBÁ “A KONFLIKTUS HUMANITÁRIUS, BIZTONSÁGI ÉS POLITIKAI KÖVETKEZMÉNYEINEK KEZELÉSE”.

Jordánia állítólag megosztotta ezt a tervet Washingtonnal és a főbb uniós államokkal. A tisztviselő szerint a terv nyugati világ általi támogatása kulcsfontosságú, tekintettel arra, hogy égető szükség van a szankciók megszüntetésére, az ország újjáépítésének megkezdésére és a menekültek hazatelepítésére.

EGYESEK SZERINT AZONBAN A SZÍRIAI MENEKÜLTEK HAZATELEPÍTÉSE NEM ÁLL AZ USA POLITIKAI ÉRDEKEIVEL ÖSSZHANGBAN.

Mindez akkor történik, amikor az arab világ lépéseket tesz a damaszkuszi kormány elszigeteltségének megszüntetésére.

Két nappal ezelőtt Szíria külügyminisztere mérföldkőnek számító látogatásra érkezett Szaúd-Arábiába, és a két ország megállapodott a nagykövetségek esetleges újranyitásáról. Szaúd-Arábia meghívta Bassár el-Aszad szíriai elnököt az Arab Liga májusi rijádi csúcstalálkozójára is. Szíriát 2011-ben felfüggesztették az Arab Ligából.

Az Amman és Rijád – két olyan állam, amely jelentősen szította a Szíria elleni háborút – által szorgalmazott terv továbbra is ellenállásba ütközik az arab világban – elsősorban Katar részéről.

Mohammed bin Abdul Rahman Al-Thani katari miniszterelnök április 13-án azt mondta, hogy Szíria Arab Ligából való felfüggesztésének okai továbbra is fennállnak, és hogy az Arab Ligába való visszatérésről szóló tárgyalás csupán “spekuláció”.

A katari miniszterelnök megerősítette országa álláspontját, miszerint nem normalizálódik a viszonya Damaszkusszal. Az sem világos, hogy Kuvait követi-e a dohai álláspontot – hiszen nemrég a földrengés után kijelentette, hogy nem tervezi a kapcsolatok helyreállítását Szíriával.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑