Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2019. 02. 10.

Katar átveszi az első számára gyártott francia Rafale vadászgépet

2019. 02. 10.

A katari kormány jelentősen növelte védelmi kiadásait miután Öböl menti szövetségesei diplomáciailag elszigetelték 2017 után.

Katar átvette az első gépet abból a 36 darab Rafale több funkciós vadászgépből, melyet a francia Dassault gyártótól rendeltek. Az átadási rendezvényt szerdán tartották a dél-nyugat franciaországi Merignac városában, ahol a gépeket gyártják. Az ünnepségen jelen volt Katar védelmi minisztere Khalid Bin Mohamed Al-Attiyah és Eric Trappier, a Dassault Aviation cég vezetője is.

Katar 24 darabot rendelt a vadászgépekből még 2015-ben, tavaly pedig további 12 darabot. Azonban felmerült a terv további 36 darab megvásárlásáról. Ezt a típusú vadászgépet a francia légierő már 2004-óta használja. Franciaország korábban már adott el Mirage F1 és Mirage 2000 típusú gépeket Katarnak.

Franciaország évekig sikertelen volt a Rafale gépek eladásával, azonban 2015-ben Egyiptommal is aláírtak egy 24 gép eladásáról szóló szerződést a katari megrendelést követően. 2016 szeptemberében India is megegyezett 36 vadászgép vásárlásáról.

Katar azután növelte meg védelmi kiadásait miután Öböl menti szövetségesei diplomáciailag elszigetelték. Szaúd Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Egyiptom 2017 júniusa óta bojkott alatt tartja Katart, ugyanis a terrorizmus támogatásával vádolják. A valódi ok pedig az, hogy Katar jó kapcsolatokat ápol Iránnal.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑