Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2017. 06. 10.

Katar vagy változtat, vagy elszigetelődik” – interjú az Egyesült Arab Emirátusok államminiszterével

2017. 06. 10.

A héten több arab ország megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral, köztük Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein.Ez válságba sodorhatja az Öbölmenti Együttműködési Tanácsot, amelynek olyan monarchiák a tagjai, melyek a világ kőolajkészletének harmadát birtokolják.

A konfliktus oka, hogy Katar támogatja a több arab országban terrorszervezetként nyilvántartott Muzulmán Testvériséget, illetve a Hamászt, jó kapcsolatokat igyekszik ápolni a síita Iránnal, az Al Jazeera hírtelevízióval pedig saját politikáját és céljait propagálja. Katar tagadja a vádakat. Az Euronews interjút készített Noura Al Kaabival, az Egyesült Arab Emírségek államminiszterével, aki a Szövetségi Nemzeti Tanács ügyeiért felelős. Ő azt mondja: Katarnak változtatnia kell, vagy szembenézhet az elszigeteltséggel.

Szakadhat az Öbölmenti Együttműködési Tanács? Vagy helyrehozható még a kapcsolat? További reakciókra is számíthatunk?

Noura Al Kaabi: A nagy válaszcsapások vagy eszkaláció, ahogyan a Katarral kapcsolatos válságot illetően fogalmazhatunk, egy 20 éve tartó folyamat alatt alakultak ki. Sok olyan ügy volt, amelyben a mi kormányunk is megnyilvánult, sok tárgyalás és számtalan alkalom, amikor kifejeztük aggodalmunkat a katari kormány politikájával kapcsolatban.

2014-ben született is egy kötelezettségvállalás Katar részéről, aláírva, Abdullah szaúdi király idejében. Ezeknek a vállalásoknak a feltételei nem teljesültek, az ígéreteket nem tartották be.

Például mit?

Például azt, hogy nem avatkoznak be más országok ügyeibe a régióban. Ez egy. Aztán hogy nem támogatnak terroristaszervezeteket, szélsőségeseket, hiszen most Katar a szélsőségesek és a Muzulmán Testvériség biztonságos menedéke. Ráadásul van egy olyan média platformjuk is, amit a radikálisok szócsövének neveznék, olyan emberekének, mind Karadawi, aki a Muzulmán Testvériség lelki atyja. Olyan egyén, akinek több vér tapad a kezéhez, mint egy öngyilkos merénylőnek, és az ő szócsöve aláássa a régió stabilitását és biztonságát.

 Abu Dhabi és Rijád igyekszik a sokat emlegetett iszlám katonai szövetség magjává válni?

Az Egyesült Arab Emírségeknek és Szaúd-Arábia vezetésének, Egyiptomnak és Bahreinnek ugyanaz az elképzelése. Ennek az a lényege, hogy olyan világos politikát folytassunk, amely garantálja a térség stabilitását és jólétét. Ez egy közös cél. Gazdaságilag és szociálisan nem tudunk fellendülni ennek a régiónak a közepén, ahol ilyen dolgok történnek körülöttünk. Úgy hiszem, hogy a rijádi találkozón született egy egyezmény arról, hogy melyik az az ország, amely támogatja a terrorizmust, ez pedig Irán. Katar kormánya azonban ezt nem volt hajlandó elismerni, és számunkra ez is kulcskérdés, hogy nem ismerik el, hogy Irán a terror forrása a régióban.

A további lépések Katar kormánya ellen csak a katari kormányon múlnak. Választhatnak, hogy követik a rijádi találkozó feltételeit és a 2014-es megállapodást. És a katari kormánynak a bizalmunkat is vissza kellene szereznie.

Különben mi történik?

 Különben Katar az elszigeteltséget választja. A mostani lépésekkel az elszigetelést és a gazdasági szankciókat illetően üzenni akarunk a katari kormánynak. Ez az üzenet nem más, mint hogy mi 20 éve várunk, és 2014 óta is várunk, a labda az ő térfelükön pattog, hogy lássuk, mi az ő elképzelésük a jövőről.

Van-e olyan elképzelésük, amely garantálja a biztonságot és a gazdasági jólétet, és a környező országok bizalmának visszaállítását? Ezt akarják-e hosszútávon elérni? Ha igen, akkor arra kérjük őket, gondolják át a legutóbbi döntéseiket, hogy vajon mennyire ássák alá a térség biztonságát, és nézzék meg a saját országukat is, hogy mi történik, ha a szankciók tovább bővülnek. Szerintem ennek olyan következménye lehet, amit nem akarunk, és amitől a katari emberek szenvednének a leginkább.

Fontolgatnak katonai lépést?

 Nem. Az Öbölmenti Együttműködési Tanács 36 éve egy nagyon erős szervezet. Közös céljaink vannak, közös kultúránk, történelmünk, szorosak a kötelékeink, barátságok, családok és más kapcsolatok szempontjából is, és együtt akarunk növekedni. Ami minket illet, mindent megpróbáltunk, ami segíthet a közös ösvényt megtalálni, amely biztonságot, erőt és a lehető legjobbat adja a régió embereinek. Az Öbölmenti Együttműködési Tanács mandátuma világos, az elképzelése határozott.

Kizárhatják Katart az Öbölmenti Együttműködési Tanácsból?

Ez Katar döntése. Nem akarjuk, hogy ilyen történjen, hogy kizárjunk egy olyan országot, mint Katar. Nem akarunk ilyet átélni. Ezért mondjuk el többször, hogy két lehetőség van: az egyik a bölcsesség útja, az átláthatóságé, a kettősség megszüntetéséé a külpolitikában, a másik pedig az elszigetelődés.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑