Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2022. 09. 13.

Kazahsztánba utazott Ferenc pápa

2022. 09. 13.

Kazahsztánba utazott kedd reggel Ferenc pápa a világvallások vezetőinek kongresszusára.

A katolikus egyházfő gépe hatórás repülőút után kedd délután szállt le Nur-Szultanban, a kazah fővárosban, ahol részt vesz a világtalálkozón, és fogadja őt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök.

Ferenc pápa diplomaták és a kazah civil társadalom képviselői előtt elmondott beszédében “az értelmetlen és tragikus ukrajnai háború végéért” esedezett.

“Azért jöttem, hogy a békéért kiáltók könyörgését visszhangozzam, mert a béke globalizált világunk fejlődésének lényegi útja” – mondta.

“Azoknak, akik nagy hatalommal rendelkeznek a világban, nagyobb felelősségük is van mások, különösen azon országok iránt, amelyekben gyakoribbak a nyugtalanságok és konfliktusok” – tette hozzá, szavait a nagyhatalmakhoz intézve.
A pápa politikai párbeszédet és “Helsinki szelleméhez” történő visszatérést sürgetett egy sokkal biztonságosabb és nyugalmasabb világ érdekében.

“Ideje megtanulnunk nem elmélyíteni az ellenségeskedést, és nem támogatni a szemben álló tömböket. Olyan vezetőkre van szükségünk, akik a nemzetközi színtéren a népek közötti kölcsönös megértést és párbeszédet, Helsinki szellemének újjászületését segítik elő, a többpólusú világ megerősítésére törekszenek, hogy sokkal biztonságosabb és békésebb világot építhessünk az újabb nemzedékeknek. Ehhez türelemre, megértésre és párbeszédre van szükség mindenkivel. Ismétlem: mindenkivel” – emelte ki Ferenc pápa.

Tokajev angolul mondott beszédében nem említette Ukrajnát, de általánosságban arról szólt, hogy az emberiség “a szakadék szélén áll a geopolitikai feszültségek elmérgesedése, a globális gazdaság nehézségei és a normalitássá váló, elburjánzó vallási és etnikai viszálykodások közepette”.

Kiemelte, hogy “a geopolitikai csomópontok kereszteződésében” fekvő Kazahsztánnak fontos szerep jut a konfliktusok rendezésében.

Tokajevvel a pápa legutóbb áprilisban, videókonferencia keretében tárgyalt.

A Világvallások Kongresszusát a kazah fővárosban tartják, immár hetedik alkalommal. Római pápa először vesz részt az eseményen.

A rendezvény első napján, szerdán tárgyalások, közös imádság és egy Ferenc pápa által bemutatandó szentmise szerepel a programban.

Ferenc pápa csütörtökön, a kongresszus zárónapján, a vallási vezetők közös közleményének kiadása után utazik el a kazah fővárosból.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑