Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2018. 06. 17.

Kemény ostrom alatt Hodeida

2018. 06. 17.

Bevetette légi erejét is a jemeni Hodeida ostromában a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció.

Ezt mondják szemtanúk a Vörös-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet a hét közepe óta próbálnak visszafoglalni a a húsziktól. Ez a hadművelet az eddigi legjelentősebb a már negyedik éve folyó véres jemeni háborúban.

Hivatalos forrás név nélkül annyit közölt, hogy a szaúdi hadsereg mindent megtesz a repülőtér ellenőrzéséért. A harc már második napja tart, a környező negyedekben egyre több a civil sebesült.

A fővárosban, Szanaaban napokig tárgyalások folytak az ENSZ égisze alatt, hogy elkerüljék ezt az összecsapást, amely az elgyötört lakosság segélyezésének legfontosabb kapuját torlaszolja el.

A tárgyalások a hét elején futottak zátonyra. A segélyszervezetek a város kiürítését sürgették, de végül is központi intézkedés nem történt.

Egy férfi azt mondja, fogalma sincs, hol fog munkát kapni, ha bezár a kikötő. Ugyan hol talál majd munkát az ostrom alatt, ezek között a rémes körülmények között?

“Nem marad más számukra, mint a halál. Meg kell halniuk.”

– teszi hozzá.

Milliók számára ez nem elméleti kérdés többé Jemenben,

ahol a közel 28 milliós lakosság majdnem harmadát a szó szoros értelmében éhhalál fenyegeti.

Az ENSZ már két éve ismételgeti, hogy Jemen humanitárius katasztrófa felé tart. A segélyszervezeteknek sikerült megállítaniuk egy kolerajárványt tavaly, de a 28 milliós lakosság nagy részét nem érik el.

Jemen fővárosát 2014 szeptemberében szabadították fel húszik, akik Mansour Al-Hadi volt jemeni elnökkel  szemben léptek föl kisebbségben lévő közösségük megfelelő mértékű politikai képviseletét követelve.

Al-Hadi és követői először délre, Ádenbe menekült, majd onnan tovább Szaúd-Arábiába 2015 márciusában. A vahabita iszlamista országot akkor beavatkozásra kérte a megbuktatott Al-Hadi.

A szaúdi vezetésű  koalíció kitartó bombázással jelentős területet visszaszerzett Szaúd-Arábia térségbeli ellenlábasa, a síita Irán támogatta húsziktól.

Jemen a proxiháború mintapéldája, amennyiben nem a helyi konfliktus, hanem az azt kihasználó vagy éppen gerjesztő külföldi hatalmak mérik össze erejüket.

Az ENSZ szerint nincs most a Földön olyan konfliktuszóna, ahol ilyen súlyos lenne a humanitárius katasztrófa, mint Jemenben.

Euronews nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑