Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 06. 08.

Keményvonalas cionistával harcol együtt a magyar kormány

2016. 06. 08.

Keményvonalas cionistával együtt veszi fel a harcot a kormány a gyűlöletbeszéd ellen. Tegnap egy konferencián Trócsányi László igazságügyi miniszter izraeli kollégájával tartott előadást. A politikus véleménye azonban még a terrorizmus sújtotta Izraelben is szélsőségesnek minősül, írja az mno.hu.

Brutális tettek, terrorcselekmények formájában szedi áldozatait napjainkban a gyűlölet, nem áll meg a szavak szintjén – mondta tegnap Trócsányi László igazságügyi miniszter az Internethasználat és felelősség című magyar–izraeli konferencián. A digitális világban tetten érhető gyűlöletbeszédet tárgyaló eseményen a miniszter a kormányzati kommunikációból már ismert veszélyforrásokról, a terrorizmusról és a szélsőjobboldali eszmékről beszélt. Trócsányi szerint ugyanis az antiszemitizmus, a cigányellenesség, illetve mindenféle rasszizmus lassan ölő méreg. Igaztalan vád, hogy Magyarországon a véleménynyilvánítás állami kontroll alatt áll – hangsúlyozta Trócsányi, aki ugyanakkor arra is kitért: a gyűlöletbeszéd ma már nem csak nemzetállami probléma. Közös erőfeszítésekkel lehet eredményeket elérni – mondta.

Palesztinok elleni népirtásra szólított fel

A kormány az izraeli igazságügyi miniszter, Ajelet Saked személyében lelt szövetségesre. A tavaly kinevezett politikusnő a szélsőjobboldaliként számon tartott, Zsidó Otthon nevű cionista párt képviselője, személyére a sajtó már jelölésekor felfigyelt. Saked mellé ugyanis külön testőrt állítottak, miután palesztinszimpatizáns csoportok fenyegető üzenetekkel tiltakoztak a kinevezése ellen. Az esetről cikkező brit Telegraph egy Facebookon terjesztett fotót közölt, ezen Saked arcát egy náci egyenruhás képére montírozták. A nő, aki a palesztinok elleni népirtásra szólított fel – ez volt olvasható a kép mellett. A miniszter egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a háború erkölcstanának része, hogy a civil áldozatok elkerülhetetlenek. A politikus megjegyezte, minden terrorista mögött tucatnyi civil áll, ők ugyanúgy ellenségnek minősülnek.

A szóbeli uszítás gyorsan eljut a fizikai erőszakig – mondta Saked a konferencián. Az izraeli miniszter hozzátette, országa legfelső bírósága már hozott precedensértékű ítéletet, miszerint az állam törölhet tartalmakat a világhálóról. Saked azonban – egyetértve Trócsányival – jelezte: a gyűlölettel csak nemzetközi együttműködéssel lehet felvenni a harcot. Izraeli tapasztalataival kapcsolatban a miniszter emlékeztetett: amikor országában felvették a harcot az online gyűlöletbeszéddel, a terrorcselekmények is visszaszorultak.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑