Cadmus fordítás Cadmus
Történelem

2017. 02. 18.

Keresztény írásos emlékek Szaúd-Arábiában

2017. 02. 18.

Francia-szaúdi régész csoport sziklába vésett keresztény írásokat fedezett fel Najran tartományban.

Az ország déli részén Jemennel határos tartományban kb. 1 km2-en fekvő területen a Kaukab (Bolygó) hegyen fedezték fel az evangéliumi idézeteket és a keresztény mártírok neveit tartalmazó sziklákba vésett írásokat. A régészeti lelet az V. századból származik amikor a térségben üldözték a keresztényeket. – írta a linga.org

Az írások az arámi nyelv egy helyi dialektusaként ismert nabateus nyelven íródtak. A kőbe vésett nevek között szerepel Murtad és Rábi nevek is akik a Hamorita Mártírok könyvében is szerepelnek. A sziklás térségbe menekült keresztények a sziklába vésett írásokkal akartak emléket állítani a keresztény testvéreiknek.

image-441341-galleryV9-esegA keresztény vallás a IV. században kezdett elterjedni az Arab félszigeten. A VI. századra a Perzsa öböltől egészen Jemenig a kereszténység az egyik vezető vallássá nőtte ki magát.

470 körül Youssef Asaar más néven Youssef Zu Nawas Al-Homayri zsidó származású gazdag ember ragadta magához a Hamorita királyságot. A keresztények, izraeliták és pogányok lakta monarchiában vallási üldözés tört ki a keresztények ellen. Családok ezreit mészárolták le, a történelem könyvek Najrani Holokausztként említik az öt éven át tartó öldöklést.

A keresztények az etióp Khaleb királyhoz fordultak segítségül, aki katonai hadjáratot indított és legyőzte az izraelita Youssef királyt. Khaleb király a Hamorita királyságot a keresztények kezébe adta akik hűséget esküdtek az etióp uralkodónak. A keresztény királyság egész az iszlám megjelenéséig fennmaradt, majd a muszlimok hadserege pusztította el végleg.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑