Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2015. 11. 02.

Két év után a terroristák újból Szadad város keresztény lakosságát fenyegetik

2015. 11. 02.

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet meglepte a Szíriai Fegyveres Erőket Nyugat-Szíriában ezen a héten azzal, hogy elfoglalt több helyszínt miközben elkerülte az Orosz Légierő köröző repülőgépeit, amelyek a sivatagi utak felett vadásztak, amiket a terrorista csoportok használnak.

Sadad-1.8

Szadad a Damaszkusz, Homsz,Palmyra háromszög közepén fekszik. Stratégiailag fontos település.

A múlt héten az ISIS terrorszervezet pontosan időzítette az Al-Szafira és Kelet-Hama elleni támadásait, amelyek egybeestek azzal a hatalmas homokviharral, ami végigsöpört az Aleppo tatomány fővárosába vezető Khanasszer-Ithrija országúton; ezek a szélsőséges időjárási körülmények földön marasztalták az Orosz Légierő vadászbombázóit megkönnyítve a terroristák nyomulását a szárazföldön.

Az ISIS kilenc kilométer hosszú terepszakaszt blokkolt sikeresen a Khanasszer-Ithrija országút mentén és majdnem betört Al-Szafirába, ami a szíriai kormány erőssége Aleppo tartományban; ez félelmet keltett a Szíriai Fegyveres Erők soraiban a kiterjedt sivatagi térségben, amikor a terrorista csoport felélénkült, hogy megszervezze ezt a meglepetésszerű offenzívát, ami bizonyos szerzeményeket hozott nekik.

Vasárnap hajnalban az ISIS terrorszervezet meglepte a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) Mahin települést védő katonáit Homsz tartományban miután lerohanták az egyetlen ellenőrző pontjukat és ezután megszállták a sivatagi falut.

A homszi Mahin és Al-Kariatain települések megszállásával az ISIS terrorszervezet megközelítette a hadászatilag fontos helyzetű Szadad várost, amelyik keletre fekszik a kiemelt jelentőségű  Damaszkusz-Homsz autópályától, amit a tavalyi évben nyitottak újra.

Szadad egy sűrűn lakott keresztény többségű város Homsz tartományban, amit a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztálya és a Hezbollah szabadított fel az első Qalamun-offenzíva idején tavaly; az említett felszabadító hadművelet tette lehetővé, hogy lakosok ezrei térjenek haza városukba.

A lakosság felkészült a támadásra. 4000 városvédő áll szembe az Iszlám Állam terroristáival.

Szadad felszabadítása óta Szíriai Fegyveres Erők Főparancsnoksága elkezdett felfegyverezni és kiképezeni minden állampolgárt, aki hajlandó volt belépni a polgári vezetésű Nemzetvédelmi Erőkhöz; néhány hónap alatt a Szadad városi nemzetvédelmi egységhez 4000 főnél több férfi és nő csatlakozott.

A nagy létszámú nemzetvédelmis kontingensen kívül Szadad városban a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnyának itt van a harmadik legnagyobb egysége, akik kiemelt szerepet játszottak tavaly a város felszabadításában az Al-Kaida terroristák (Dzsabhat Al-Nuszra) és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) uralma alól.

Szadad város keresztény lakosai már tapasztalták a háború rettenetességét, különösen miután 2013-ban sokat közülük lemészároltak a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) egyesült erői

Szadad város e lakosai teljes tudatában vannak annak, hogy mit jelent az ISIS terrorszervezet uralma, mert sok rokonuk a szomszédos Al-Kariatain településen tanúja volt a terrorista csoportok embertelenségeinek.

Ha az ISIS terrorszervezet vezetői arra a következtetésre jutnak, hogy könnyű lesz lerohanni a Szíriai Fegyveres Erők védelmi állásait Szadadban, akkor nagyon tévednek.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑