Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 09. 20.

Khamenei ayatollah: Amerikában megbízni egyenlő az öngyilkossággal

2016. 09. 20.

A Legfelsőbb Vezető határozottan elutasítja, hogy Irán az USA-val regionális kérdésekről tárgyaljon.

 Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője határozottan elutasította a Washingtonnal való tárgyalásokat a jelenlegi régiós válság kapcsán, mondván, egy olyan megbízhatatlan állammal folytatni tanácskozást, mint az Egyesült Államok “ártalmas” lenne Iránra nézve.

“Az amerikaiak elvárják, hogy tárgyalásokat folytassunk velük a nyugat-ázsiai kérdésekről, különösen Szíriáról, Irakról, Libanonról és Jemenről; de milyen valódi cél áll ezen igények mögött? Nincs valódi céljuk, csak akadályokat akarnak gördíteni az Iráni Iszlám Köztársaság jelenléte elé a régióban, mivel Irán jelenti az amerikai kudarcok fő okát”,-  mondta vasárnap Khamenei ajatollah az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnokaival és tisztviselőivel való találkozóján Teheránban.

Emlékeztetett Amerikának a nukleáris tárgyalások során végrehajtott trükkjeire és félreérthetetlen ellenségeskedésére, és azt mondta: “A bölcsesség megkívánja, hogy teljes egészében kételkedjünk azokban, akik egyértelműen ellenségesen viszonyulnak hozzánk.”

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokkal való tárgyalások nem teremhetnek gyümölcsöt, csak bajt, mert az USA a tárgyalásokon keresztül akar utat törni ahhoz, hogy befolyást szerezhessen Iránban.

Kiemelte, “az egyik legfontosabb része az Iszlám Köztársaság puha nyomásgyakorlásának, a teljes bizalmatlanság a hegemón hatalmakkal szemben, élükön az Egyesült Államokkal”, hozzátéve, hogy ezt a bizalmatlanságot napról napra növelni kell.

Khamenei ajatollah elutasította azokat az állításokat, miszerint a nukleáris tárgyalások segítettek az Irán ellen irányuló fenyegetések enyhítésében, hangsúlyozva, hogy ez kizárólag Irán “védelmi és katonai erejének” köszönhető, mivel az ellenség tart azoktól a következményektől, amiket egy bármilyen Iszlám Köztársaság elleni háborús cselekedet eredményezne.

Ugyanezen tény miatt, Irán védelmi és katonai erejét tovább kell támogatni a jövőben, mondta.

Egyes regionális államokra kitérve kifejtette: “Ha nem őrzik meg az éberséget, és nem értik meg az USA hegemón rendszerének trükkjeit, valamint hagyják magukat az amerikaiak mosolyával megvezettetni, akkor az 50 vagy 100 éves elmaradottságot is megtapasztalhatják”.

A Legfelsőbb Vezető a fenti megjegyzését azzal folytatta, hogy az iráni tisztviselőknek ébernek kell maradniuk az ellenséges tervekkel szemben, melyekkel az országra ki akarják terjeszteni a hegemón törekvéseiket, és befolyást akarnak szerezni Irán felett.

Múlt hónapban tett hasonló megjegyzéseiben Khamenei ajatollah hangsúlyozta, hogy a nukleáris kérdésekben folytatott tárgyalások tapasztalatai és a megállapodás végrehajtása során a másik oldal gátlástalansága bebizonyította, hogy az amerikai kormányokban soha semmilyen tekintetben nem lehet megbízni.

“Ez a tapasztalat arra tanít bennünket, hogy az amerikai kormány semmilyen ígéretében nem lehet megbízni. Csak ígér, de semmilyen konkrét lépést nem tesz”, – mondta augusztusban Hassan Rouhani iráni elnökkel és miniszterekkel való találkozóján Teheránban.

“A kritikám a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) tekintetében, a másik oldal gonoszsága és hogy nem teljesíti a kötelezettségeit. Ennek semmi köze a saját tisztviselőinkhez, mert a mi tárgyalóink éjjel-nappal azon dolgoztak, hogy a legjobb eredményeket érjék el, és értékeljük ezeket az erőfeszítéseket”, – tette hozzá a Legfelsőbb Vezető.

Khamenei ajatollah helyeselte Rouhani elnök aktív külföldi diplomáciáját, de emlékeztetett, hogy az iráni diplomáciai erőfeszítéseknek kiegyensúlyozottak kell lenniük és az egész világra ki kell terjeszteni.

Nyomatékosította, hogy Ázsiának, Afrikának és Latin-Amerikának a megfelelő helyen kell szerepelniük az iráni külpolitikában.

Khamenei ajatollah a hatékonyság fontosságát is hangsúlyozta a külkapcsolatokban: “Az olyan területeken, mint például a regionális kérdések, amelyek igen bonyolultak és összefonódottak, pontossággal, éberséggel, az ész erejével, tevékenyen és hatékonyan kell fellépnünk.”

A fentieken túl az ország gazdasági haladását is kiemelt célként jelölte meg a diplomáciai munka során.

Figyelmeztetett viszont, hogy az iráni tisztviselőket soha ne tévesszék meg a pozitív szavak, és a szemben álló oldalak elismerései, mely kapcsán azt mondta: “Az egyetlen dolog, amiben meg lehet bízni a területi diplomáciánál; a stabil, határozott, jóváhagyott és ésszerű tett”.

A Legfelsőbb Vezető beszédében az ország biztonságpolitikai helyzetére rámutatva Irán katonai és biztonsági szerveit méltatta, hiszen nekik köszönhető az ország stabilitása és biztonsága, és megismételte, hogy “az ilyen szervezeteknek mindig segíti kell, és ösztönözni kell őket”.

Azzal folytatta, hogy az ország védelmi eszközei és képességei hasonlóan fontos és szükséges tényezői Iráni biztonsági pajzsának: “Az ellenség aggódik Irán növekvő védelmi és rakéta képességei miatt, ezért az ország védelmi képességeinek növelését ugyancsak segíteni és támogatni kell.”

Egy másik augusztusi beszédében Khamenei ajatollah hangsúlyozta, hogy a nukleáris tárgyalások során Washington hozzáállásáról szerzett tapasztalatok, illetve az, hogy nem tartja magát a vállalt kötelezettségeihez, bebizonyították, hogy ha az Egyesült Államokkal regionális kérdésekről tárgyalnának, az Irán számára “halálos méreg” lenne.

“Ők (az amerikaiak) azt akarják, hogy a regionális kérdésekről tárgyaljunk velük, de a nukleáris megállapodás kapcsán szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ez (az USA-val való tárgyalások) egy halálos méreg, és az amerikaiak szavaiban egyetlen kérdés tekintetében sem tudunk megbízni”,– szögezte le egy Teheránban tartott beszédében.

Megjegyezve, hogy az Irán és az USA közti regionális problémák és kihívások megoldhatatlanok tárgyalások útján, azt mondta: “Az amerikaiak mindent akarnak a semmiért cserébe. A tárgyalások egy ilyen kormánnyal az ország fejlődésének helyes útról való eltérítést jelenti. Gyakorlatban az ismétlődő engedményeket a megfélemlítéseikkel, jogsértéseket és megbízhatatlanságot.”

Khamenei ajatollah említette továbbá, hogy amerikai tisztviselők leveleket írtak Irán részére az utóbbi években, amelyben kimutatták tiszteletüket és érdeklődésüket fejezték ki a Teheránnal való együttműködés terén: “Két évvel ezelőtt azt mondtuk, a nemzet tanúja lesz a nukleáris tárgyalásoknak, és látni fogják, hogy az amerikaiak hogyan cselekednek a valóságban, és most világossá vált, még mindig az összeesküvésekkel és romboló intézkedésekkel vannak elfoglalva.”

Megállapította, hogy hat hónap telt el a nukleáris megállapodás végrehajtásának életbe lépése óta és semmi kézzelfogható változás nem történt az iráni emberek mindennapi életében, amely kapcsán azt mondta: “A Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) egy újabb tapasztalatként az Amerikával folytatott terméketlen tárgyalásoknak bizonyítéka, ahogyan a gátlástalanságuk bizonyítéka, illetve annak bizonyítéka, hogy nem szabad megbízni az amerikaiak ígéreteiben. Megmutatta, hogy az ország fejlődésének és az emberek életkörülményei javításának az útja, ha a hazai potenciálokra fordítjuk figyelmünket és nem az ellenségekre, akik Irán hajóját az ígéreteikkel ringatják a régióban és a világon.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Farsnews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑