Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 11. 03.

Kopt keresztény zarándokokat gyilkoltak meg a terroristák Egyiptomban (képek, videó +18)

2018. 11. 03.

Fegyveresek hét keresztényt gyilkoltak meg egy zarándokokat szállító busz elleni támadásban Egyiptom északi részén. A támadásért még senki se vállalta a felelősséget, azonban iszlamista fegyveresek korábban már hajtottak végre támadást keresztények ellen ezen a Kairótól délre lévő útszakaszon.

A zarándokok a Szent Sámuel kolostorból voltak távozóban Minya kormányzóságban.

,,A terroristák tüzet nyitottak a Sohag tartományból érkező turista buszra miután azok elhagyták a kolostort.,, nyilatkozta Anba Makarious, Minya kormányzóság püspöke.

A busz egy konvoj részeként közlekedett amikor megtámadták. A támadás után a biztonsági erők megszállták a környéket és nagy erőkkel keresik az elkövetőket. Az üggyel kapcsolatban az egyiptomi elnök is nyilatkozott.

Abdel Fattah Al-Sisi elnök mély sajnálatát fejezte ki az esemény miatt és ígéretet tett arra, hogy továbbra is folytatják a harcot a militáns iszlamista csoportok ellen. Az elnök Nabil Ahmed Sadeq államügyészt bízta meg az eset kivizsgálásával.

Ebben az évben már több erőszakos cselekmény is történt az Egyiptom lakosságának tíz százalékát jelentő kopt keresztény kisebbség ellen. A legutóbbi jelentősebb támadás az egyiptomi főváros Kairó egyik népes lakónegyedében Shubra Al-Kheima-ban történt. Augusztusban iszlamisták támadták meg a Szűz Máriáról elnevezett kopt keresztény templomot.

A mostani lövöldözés viszont közel volt ahhoz a helyhez ahol 2017 májusában terroristák 28 kopt keresztényt gyilkoltak meg akik ugyanabból a kolostorból távoztak. Azért a cselekményért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Az akkori eset után azonban az egyiptomi biztonsági erők több embert is letartóztattak az üggyel kapcsolatban. Számos terroristával pedig tűzharc során végeztek.

.

Az egyiptomi igazságszolgáltatás, szemben a brit és a francia gyakorlattal, az ilyen esetekben terrorcselekményért halálbüntetést szokott kiszabni.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Russia Today

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑